Celem konkursu pod hasłem „Kulinarne skarby Wielkanocy” jest promowanie wieloletnich tradycji kulinarnych związanych z okresem wielkanocnym oraz zachęcenie lokalnej społeczności do przygotowywania potraw charakterystycznych dla tych świąt.
Ważnym aspektem rywalizacji jest też budowanie świadomości społeczności lokalnej dotyczącej produktu regionalnego, tradycyjnego oraz promocji polskiej wsi. - Konkurs to dobra okazja do poznania lub odkrycia na nowo historii i symboliki kuchni ludowej związanej z tradycjami wielkanocnymi - mówi członek zarządu Województwa Lubelskiego Zdzisław Szwed.
Zadanie konkursowe polega na przygotowaniu opisu tradycji kulinarnej wraz z przepisem potrawy wielkanocnej związanej z kuchnią lubelską. Opis musi być wzbogacony o jeden z podanych elementów: film, prezentacja multimedialna, opis wraz z dokumentacją fotograficzną obejmującą aktualne lub archiwalne czytelne zdjęcia.
W zmaganiach mogą wziąć udział osoby pełnoletnie oraz niepełnoletni za zgodą rodziców lub ich opiekunów, zamieszkujących obszary wiejskie. Prace zawierające opisy kultywowania tradycji świąt mogą być zgłaszane indywidualnie lub zespołowo. Dla laureatów przewidziano nagrody w postaci 30 zestawów zawierających akcesoria kuchenne.
Zgłoszenia przyjmowane są do 26 marca za pośrednictwem poczty elektronicznej na adres e-mailowy: [email protected]. lub poczty tradycyjnej: Departament Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich, Urząd Marszałkowski Województwa Lubelskiego w Lublinie, ul. Grottgera 4, 20-029 Lublin z dopiskiem: Konkurs „Kulinarne skarby Wielkanocy”.
Laureatów poznamy do 4 kwietnia, ich lista zostanie zamieszczona na stronie internetowej www.lubelskie.pl oraz w mediach społecznościowych. Tam też można znaleźć szczegóły, dotyczące konkursu.
Napisz komentarz
Komentarze