W prawie każdym domu okres przedświąteczny wiąże się z gorączkowymi przygotowaniami, sprzątaniem, zakupami. Jedną z najważniejszych kwestii jest jednak przygotowanie świątecznego stołu. Niejedna pani domu zastanawia się godzinami, czym w tym roku zaskoczyć domowników i gości. Sugerujemy, żeby postawić na sprawdzone regionalne przepisy, przekazywane z pokolenia na pokolenie, którymi zechciały podzielić się z naszymi Czytelnikami pasjonatki gotowania i ekspertki w dziedzinie lokalnej kuchni.
Dzięki pamięci mieszkańców oraz zachowanym przepisom i zwyczajom przygotowywania tradycyjnych potraw, udało im się zgromadzić przepisy, dzięki którym możemy dziś doświadczyć smaków o wielokulturowych korzeniach, a niegdyś były podstawą na świątecznym stole naszych przodków. Dziedzictwo kulinarne jest ważnym elementem naszej tradycji, dostarcza wiedzy o dawnej kulturze, obyczajach i tradycjach, a świąteczne potrawy przywołują miłe wspomnienia i budzą dobre uczucia. Święta Bożego Narodzenia nazywane były dawniej "Godami" i obejmowały dni od Wigilii do Trzech Króli. Wieczerzę wigilijną spożywano z jednej miski i tylko jedną łyżką, której przez całą wieczerzę nie wolno było wypuścić z ręki. Posiłek składał się z ustalonego zestawu i nieparzystej liczby potraw, z czasem tradycyjną liczbę potraw ustalono na 12 i tak do dziś jest przygotowywane w większości domów.a posiłek składał się z ustalonego zestawu i nieparzystej liczby potraw, z czasem tradycyjną liczbę potraw ustalono na 12 i tak do dziś jest przygotowywane w większości domów.
Tradycyjne regionalne potrawy
Cały wywiad przeczytacie w najnowszym numerze i e-wydaniu Słowa Podlasia, nr 51-52
Napisz komentarz
Komentarze