W miejscowej świetlicy odbyły się warsztaty kulinarne pod hasłem „kuchnia indyjska”. Prowadził je Robert Sulkiewicz - restaurator, podróżnik, animator kultury oraz twórca i dyrektor siedmiu edycji Festiwalu Muzyki i Tradycji Klezmerskiej, który odbywał się w Kazimierzu Dolnym nad Wisłą. Panie wysłuchały jego opowieści, następnie musiały przygotować przystawkę, danie główne oraz deser z wykorzystaniem hinduskich przypraw i produktów. Mieszkanki Cichostowa znakomicie poradziły sobie z tym zadaniem, na dodatek usmażyły jeszcze indyjskie placki poori. Warsztaty zorganizowało Stowarzyszenie Cichosz. Głównym celem spotkania było zaszczepienie wśród uczestników zdrowego sposobu odżywiania się oraz przekazanie im wiedzy dotyczącej doboru składników i technik kulinarnych stosowanych w Indiach. - Szkolenie z pewnością pobudziło wyobraźnię i kreatywność uczestniczek, ale to nie wszystko. Nasze mieszkanki poznały również zasady łączenia smaków i komponowania potraw – tłumaczy Konrad Dąbrowski ze Stowarzyszenia Cichosz.
Napisz komentarz
Komentarze