Rywalizacja trwała dwa dni. Pierwszego dnia młodzi kucharze musieli przygotować dwie potrawy „Wątróbkę a la foie gras w buraczanej galaretce” oraz „Perłowego kurczaka z orzechami”. Nasi uczniowie nie mieli sobie równych i awansowali do finału. Ostatnim zadaniem było przygotowanie kurczaka w cieście francuskim z musem kalafiorowym. Niestety musieli uznać wyższość konkurencji. Sara i Adam zajęli ostatecznie drugie miejsce, ale pierwszą lokatę przegrali o włos. Na finał krajowy z każdego regionu może pojechać tylko zwycięski zespół, ale sędziowie, którzy oceniali wyczyny młodych kucharzy mają prawo przyznać dziką kartę jednej z drużyn. Parczewianie mają nadzieję, że to właśnie im się poszczęści.
Jak sama nazwa wskazuje konkurs kręci się wokół dań, których głównych składnikiem jest drób. Głównym „bohaterem” jest więc kurczak, bo konkurs jest prowadzony przez Krajową Federację Hodowców Drobiu i Producentów Jaj, zaś sfinansowany został z Funduszu Promocji Mięsa Drobiowego. Jest też częścią kampanii, której celem jest zwalczanie mitów na temat szkodliwych właściwości drobiu wśród uczniów szkół ponadpodstawowych. Oprócz etapu kulinarnego odbyła się część edukacyjna – live cooking w wykonaniu mistrzów kuchni Łukasza Konika - głównego jurora i Bartłomieja Sarnowskiego z międzynarodowej organizacji Euro Toques. Był także wykład dietetyk Justyny Siwieli-Tomaszczyk oraz spotkanie z Maciejem Bujnikiem, dyrektorem biura KFHDiPJ.
Napisz komentarz
Komentarze