Lista Produktów Tradycyjnych prowadzona przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi to lista produktów rolnych, środków spożywczych i napoi spirytusowych, których jakość lub wyjątkowe właściwości wynikają ze stosowania tradycyjnych metod produkcji, czyli takich, które wykorzystywane są od co najmniej 25 lat. Ponadto produkt taki powinien należeć do dziedzictwa kulturowego regionu, z którego pochodzi.
I tak ostatnio na tę wyjątkową listę trafiły cztery produkty z województwa lubelskiego. Wśród nich znalazły się cybulniki, przygotowywane przez gospodynie z Łobaczewa Małego. Korzenie tej potrawy sięgają XVII wieku. Cybulniki to rodzaj pierogów, nadziewanych farszem z duszonej cebuli, mięsa poddane obróbce i pieczone w piekarniku.
Oprócz nich wśród wyróżnionych dań z Lubelskiego znalazły się: masłomęcki chleb na zakwasie, pierogi z ziemniakami i cebulą (kryzysówki) oraz ocet jabłkowy bełżecki.
Obecnie nasze województwo może się pochwalić już 236 produktami wpisanymi na ministerialną listę, co daje mu drugie miejsce w kraju. Liderem jest województwo podkarpackie. Łącznie na krajowej Liście Produktów Tradycyjnych znajduje się obecnie ponad 2000 produktów.
Napisz komentarz
Komentarze