Historia zakładu w Łosicach sięga aż do 1989 roku, kiedy to przetworzono pierwszy litr mleka.
Podstawową działalnością Zakładów Mleczarskich Laktopol-A w Łosicach, jest produkcja masła, miksów tłuszczowych, produktów UHT oraz serwatki w proszku. Produkty Laktopol-A cenione są przez konsumentów i znane na rynkach: czeskim, słowackim, rumuńskim, bułgarskim oraz izraelskim. W ostatnim roku na rynek trafiły produkty UHT z nowo powstałej linii produkcyjnej. Wyroby te kierowane są głównie do branży gastronomicznej, w ofercie znajdują się śmietanki do ubijania, mleko, mieszanki do lodów oraz wiele innych.
Laktopol-A w Łosicach posiada zdolności produkcyjne na poziomie 80 ton masła oraz miksów tłuszczowych na dobę, 40 ton serwatki w proszku oraz 72 tysięcy litrów produktów UHT na dobę. Produkty firmy otrzymały wiele prestiżowych nagród i oznaczeń, między innymi: Znak Jakość i Tradycja, Certyfikat Dobry Produkt, Certyfikat Doceń Polskie.
Przedsiębiorstwo cyklicznie wdraża nowe systemy, aby doskonalić się i zapewnić najlepszą jakość wyrobów. Zakład posiada wdrożony system HACCP. Otrzymał także Certyfikat Halal oraz IFS.
Zakłady Mleczarskie Laktopol-A, Polindus, Laktopol, to czołowe spółki Grupy Kapitałowej Polindus-Laktopol. Spółka posiada swoje zakłady produkcyjne w Łosicach, Gąsewie oraz Suwałkach. Zakres działalności Grupy obejmuje pełny proces produkcyjny, począwszy od skupu mleka, poprzez wstępne jego przetwórstwo, produkcję wyrobów finalnych oraz dystrybucję krajową i zagraniczną. Grupa przerabia rocznie ponad 60 milionów litrów surowców płynnych, takich jak mleko, śmietanka i serwatka. Generuje przychody na poziomie 1,8 miliarda złotych rocznie. Jest jednym z największych producentów mleka, serwatki w proszku oraz preparatu mleczno-tłuszczowego Fat Filled Milk Powder Instant w Polsce. Polindus-Laktopol znajduje się dziś w czołówce eksporterów nie tylko na rynkach krajów członkowskich UE, ale również Azji, obu Ameryk oraz Afryki.
Napisz komentarz
Komentarze