Jak informuje wójt gminy Tuczna Zygmunt Litwiniuk, sadzonki zostały zakupione od hodowców szparagów z zaprzyjaźnionej gminy Przemęt.
– Gmina ta położona jest w zachodnio-południowej części Wielkopolski i nie bez powodu mówi się, że stanowi prawdziwe zagłębie szparagowe. Pola uprawy liczą ponad 300 hektarów. Co roku na cześć tych warzyw i przede wszystkim ludzi, którzy pracują przy ich uprawie organizowane jest Przemęckie Święto Szparaga – wyjaśnia Zygmunt Litwiniuk.
Dodaje, że rolnicy z gminy Przemęt pośredniczyli w zakupie karp prosto z Holandii.
– Warto korzystać z tego wiosennego przysmaku nie tylko ze względu na jedyny w swoim rodzaju smak szparagów, ale także ze względu na zawarte w nich substancje odżywcze. Szparagi są zdrowe i niskokaloryczne, a możliwości ich wykorzystania w kuchni jest bardzo wiele. Największą zaletą szparagów to ich niskokaloryczność, zawierają dużo białka, są cennym źródłem witaminy C, witaminy K oraz witamin z grupy B, żelaza, potasu, magnezu, selenu i fosforu. Szparagi są warzywami delikatnymi i lekkostrawnymi – nie obciążają nerek ani wątroby. Ze względu na swój charakterystyczny kształt, są uważane za naturalne afrodyzjaki – opowiada wójt.
- Razem z Anią zawalczmy o Mariusza! Trzeba uzbierać 40 tysięcy złotych
- Koniec dewastacji golboxu? Miasto będzie miało boisko na oku
- Polak przesiada się na rower. Bo tak jest taniej i zdrowiej
Uprawa szparagów jest możliwa w przydomowych grządkach. Dzięki współpracy z gminą Przemęt, mieszkańcy gminy Tuczna mają możliwość zakupu sadzonek szparagów również w przyszłym roku. Zainteresowane osoby proszone są o kontakt z tamtejszym urzędem gminy.
Przypomnijmy, w lipcu 2022 r. byliśmy na zebraniu sołtysów w Mazanówce. Podczas spotkania członkinie Koła Gospodyń Wiejskich w Mazanówce przygotowały potrawy ze szparagów, które można było później skosztować.
Pokazały, że szparagi można przygotować tradycyjnie i na słodko. Zaserwowały szparagi z boczkiem, zupę szparagową z cebulką i z grzankami, szparagi w cieście francuskim z szynką, szparagi zapiekane z pieczarkami, a na koniec deser ze szparagów z białą czekoladą.
Napisz komentarz
Komentarze