W minioną sobotę Urząd Miasta Międzyrzec Podlaski zaprosił wszystkich mieszkańców miasta i okolic do parku Potockich. Tego dnia odbywały się tam bowiem aż trzy plenerowe projekty. Spotkanie rozpoczęło się od przekazania sprzętu Ochotniczej Straży Pożarnej Zawadki oraz pokazu umiejętności strażaków ochotników.
Chwilę później przyszedł czas na "Gotowanie pod chmurką", czyli pomysł, który wygrał w edycji budżetu obywatelskiego na rok 2023.
– Dzisiaj mamy akcję "Lato w parku Potockich", to jedna z części realizacji projektu w ramach Domu Kultury+. Mamy gry i zabawy podwórkowe, które będą jeszcze kontynuowane w sierpniu. Przed nami warsztaty rolkarskie oraz spacer z przyrodnikiem. W tym samym czasie realizujemy też pomysł na działanie społeczne, który głosami mieszkańców wygrał w ubiegłorocznym głosowaniu w ramach budżetu obywatelskiego, czyli warsztaty kulinarne dla dzieci i dorosłych, które prowadzą Magda i Michał Kiewelowie. Przygotowali mieszkańcom lemoniadę kwiatową oraz podpłomyki z różnymi pastami do degustacji. Magda wspólnie z dziećmi przygotowuje muffiny, a dorośli pod okiem Michała przyrządzają danie z kociołka – wymienia Marta Muszyńska z urzędu miasta w Międzyrzecu Podlaskim.
Podkreśla, że zainteresowanie warsztatami było ogromne, bo miejsca zostały zapełnione już w pierwszym tygodniu zapisów.
Prowadzącymi warsztaty byli Magdalena i Michał Kiewelowie, właściciele lokalu gastronomicznego "Gryzli" w Radzyniu Podlaskim. – Działamy lokalnie, na co dzień współpracujemy z różnymi grupami większymi, mniejszymi, przedszkolami czy szkołami, prowadząc zajęcia kulinarne oraz artystyczne, kreatywne, recyklingowe, zdarzało się również, że muzyczne oraz z konstrukcji tekturowych. Warsztatami i pracą z dziećmi zajmujemy się już od 10 lat. Wcześniej uczyliśmy najmłodszych wrażliwości na kolor, muzykę, a teraz na smak – opowiada Magdalena Kiewel.
Najmłodszy uczestnik sobotnich warsztatów w Międzyrzecu Podlaskim miał 4 lata. – Ja robię z dziećmi muffiny słodkie i słone, zbliża się rok szkolny, więc myślę, że to super pomysł na przekąskę. Używamy produktów pozbawionych konserwantów, jedynie naturalnych składników, uczymy więc przy okazji zdrowego odżywiania. Zaczęliśmy od babeczek słodkich, czekoladowo-waniliowych w kształcie zebry. Michał z kolei ze swoją grupą dorosłych gotuje kociołek drwala na wędzonych mięsach nad ogniskiem, więc powstaje dobra, gęsta pożywna potrawka mięsna, ale być może uda się też przyrządzić wersję wegetariańską dania – wyjaśnia pasjonatka kulinariów.M
Dodatkową atrakcją było mobilne miasteczko ruchu drogowego, gdzie najmłodsi mogli uczyć się bezpiecznej jazdy rowerem i hulajnogą. Tuż obok można było wziąć udział w grach i zabawach podwórkowych w ramach projektu "Lato w mieście". Poprowadziły je instruktorki z Art Ovo Centrum Praktyk Artystycznych. – Przypominamy dawne gry podwórkowe, jak granie w gumę, skakanki, klasy czy gra w klasy oraz różne gry zręcznościowe. Przygotowaliśmy też malowanie wielkoformatowe, które sprawdza się na każdej imprezie. Myślę, że w dzisiejszych czasach, kiedy dzieci spędzają większość czasu przed ekranem komputera lub telefonu, ważne jest, by zachęcić je do wyjścia z domu, na świeże powietrze i wzięcia udziału w grach podwórkowych, które pozwalają rozwijać zręczność, refleks i umiejętności międzyludzkie – podkreśla Anna Jakubiuk, właścicielka Art Ovo.
PRZECZYTAJ TEŻ:
- Przed nami dożynki w Łomazach. Gospodarze już czekają [ZDJĘCIA]
- Przebojowe dożynki powiatu bialskiego. Gwiazdą Zenon Martyniuk
- Stadnina zaprasza na zakończenie wakacji. Będzie sporo atrakcji!
- Podlasie Jazz Festival coraz bliżej! Zagrają legendarni muzycy
Wieczorem mieszkańcy wzięli natomiast udział w drugiej odsłonie "Potańcówki u Potockich". Chętnym, by poćwiczyć swe taneczne ruchy, nie przeszkodził nawet rzęsisty deszcz i burza, która przeszła przez Międzyrzec.
Humory dopisywały, a za nami kolejna udana impreza w parku Potockich.
Napisz komentarz
Komentarze