W minioną sobotę gościem Macieja Kurzajewskiego i Katarzyny Cichopek była Anna Szpura – kulturoznawczyni oraz członkini KGW „Korniczanki”. Gospodyni mówiła o tradycjach regionu związanymi ze świętem plonów. Na szklanym ekranie korniczanka pokazała chleby z GS-owskiej piekarni w Starej Kornicy, wytwarzane tradycyjną recepturą i ozdabiane rękami pani Anny. – Jest albo hostia, albo krzyż. To musi się znaleźć na chlebie – podkreślała, demonstrując, jak lepi ozdoby z masy solnej.
– U nas jest tak, że każda grupa lub miejscowość, która tworzy wieniec dożynkowy, dodatkowo robi chleb w podziękowaniu za tegoroczne zbiory. Starości dożynkowi wnoszą chleb do kościoła jako pierwszy, dopiero za nimi idzie pochód z wieńcami – opowiadała w „Pytaniu na Śniadanie”.
Kornicka tradycja dożynkowa zakłada także złożenie chleba na ołtarzu i przekazanie go wójtowi lub burmistrzowi.
Koło gospodyń wiejskich „Korniczanki” to także zespół ludowy, do którego nie należą same gospodynie, ale także dwóch gospodarzy. KGW powstało w 2015 roku w Starej Kornicy i skupia ponad dziesięć osób.
Napisz komentarz
Komentarze