Ostatnia niedziela sierpnia upłynęła w naszym regionie pod znakiem dożynek. Tego dnia święto plonów obchodzili mieszkańcy gminy Biała Podlaska. Rozpoczęła je tradycyjnie msza św., która odbyła się w kaplicy parafii pw. św. Ojca Pio w Rakowiskach.
Później w korowodzie dożynkowym uczestnicy przemaszerowali na pobliski plac, gdzie nastąpiła dalsza część uroczystości.
"By nikomu nie zabrakło chleba"
Gości powitali sekretarz gminy Grażyna Majewska oraz przewodniczący rady i gospodarz miejsca Dariusz Plażuk. Wśród gości znaleźli się m.in. poseł Stanisław Żmijan, były marszałek województwa Sławomir Sosnowski oraz wiceprezydent Białej Podlaskiej Maciej Buczyński.
Następnie rozpoczął się ceremoniał dożynkowy. Starostowie dożynek, którymi w tym roku byli Agnieszka Makarewicz oraz Piotr Michaluk, przekazali na ręce wójta Wiesława Panasiuka chleb z tegorocznych plonów.
– Ten wyjątkowy szacunek do chleba wyróżnia Polaków z innych narodów. Siła tradycji, która co roku nakazuje nam dziękować za dar chleba, w wyjątkowy sposób uosabia się w uroczystościach dożynkowych. Przed chwilą odebrałem z rąk starostów dożynek okazały, pachnący bochen chleba, upieczony z tegorocznego ziarna, którym chcę się z wami podzielić, z nadzieją, że nikomu go nie zabraknie – mówił wójt Wiesław Panasiuk. Dodał m.in. że dożynki to wyjątkowy moment, kiedy można celebrować pracę, wytrwałość mieszkańców i wspólnotę, jaką tworzy gmina Biała Podlaska i miejscowa parafia. – Dziękuję za pracę każdego rolnika, ogrodnika, hodowcy, którzy wkładają serce i siłę w codzienną troskę o naszą ziemię i jej dary – podkreślał Wiesław Panasiuk.
Na koniec swojego przemówienia wójt przyznał, że nie będzie kandydował w kolejnych wyborach samorządowych i oficjalnie "namaścił" jego zdaniem najlepszego kandydata na swoje miejsce, czyli obecnego skarbnika gminy Krzysztofa Radzikowskiego.
Rekordowa liczba wieńców i debiut Porosiuk
Potem przyszedł czas na prezentację poszczególnych sołectw i grup, które w tym roku przygotowały dożynkowe wieńce. Było ich łącznie 19. Swoje prace zaprezentowały: Rakowiska, Cicibór Duży, Terebela, Cełujki, Dokudów, Grabanów, Jaźwiny, Łukowce, Młyniec, Perkowice, Pojelce, Porosiuki, Rodzinny Ogród Działkowy "Piotruś" ze Styrzyńca, Sitnik, Sławacinek Stary, Styrzyniec, Swory, Woskrzenice Małe oraz Wólka Plebańska.
Kunszt i misterna praca rąk wielu osób sprawiły, że wieńce zachwycały. Niektórzy, jak np. sołectwo Cicibór Duży, wzbogacili swoją prezentację o występ wokalny.
Jednym z sołectw, które w tym roku zaprezentowało swój wieniec oraz stoisko były Porosiuki.
– Przygotowanie naszego wieńca trwało około dwóch tygodni, łącznie z robieniem metalowej konstrukcji. Nasz wieniec jest tradycyjny. Znajdują się w nim cztery podstawowe rodzaje zbóż: żyto, pszenica, owies i jęczmień. Nie ma zbóż modyfikowanych, które są regulaminowo niedozwolone. Wieniec ozdobiony jest tym, co znaleźliśmy w naszych ogrodach, czyli ziarnami dyni, kukurydzy, kwiatami, które z myślą o wieńcu zasialiśmy wiosną, jest też proso. Krzyż zrobiony jest z lnu. W środku jest chleb, upieczony własnoręcznie przez mieszkańca Porosiuk – opowiadała Izabela Markowska, która wspólnie z mężem Szymonem Markowskim koordynowała pracę nad wieńcem.
Warto dodać, że w tym roku mieszkańcy miejscowości wieniec dożynkowy przygotowali po raz pierwszy. – Pomysł powstał rok temu, podczas dożynek. Z mężem postanowiliśmy, że nasza miejscowość też zaprezentuje swój wieniec. Na początek narysowaliśmy projekt, na jego podstawie została zespawana konstrukcja metalowa i później przez osiem dni spotykaliśmy się w licznym gronie pań i panów. Ze snopów zbóż, które zebraliśmy z pól należało powiązać mniejsze bukieciki, składające się z ośmiu kłosów. To była naprawdę żmudna praca, do której potrzeba było wiele osób. Z mężem później te mniejsze bukieciki przywiązywaliśmy do konstrukcji, aż powstał efekt końcowy – opisywała Izabela Markowska.
Sołectwo Porosiuki przygotowało w tym roku również zachwycające stoisko promocyjne. – Pełne jest przedmiotów, które miałyśmy po naszych babciach, czyli są tu stare kopy, kanki, misy do mieszania chleba. Oczywiście zrobiłyśmy tradycyjne potrawy, jak smalec, chleb wypieczony na zakwasie, knedle z mięsem. Są też krokiety z perliczką, jest smalec wegetariański “bez kęsa mięsa”. Nie zabrakło też wędliny wędzonej, przyrządzonej tak jak robiło się ją dawniej. Nie jest napompowana wodą czy innymi ulepszaczami. Tak samo zrobiona była też kaszanka – wymieniała z kolei Katarzyna Izdebska, przewodnicząca Koła Gospodyń Wiejskich w Porosiukach. Oprócz tego na stoisku można było znaleźć m.in. pyszne drożdżowe ciasta. Samej wędliny było natomiast około 15 kilogramów.
Jak podkreślają mieszkańcy miejscowości najwięcej pracy wymagało zrobienie wieńca, a potrawy powstawały przez dwa dni.
Konkursy i występy
Po prezentacji wieńców, ogłoszone zostały konkursy. I tak w komisji, oceniającej wieńce znalazły się: Teresa Więckowska, Aniela Matczuk oraz Jolanta Zając. W konkursie na najładniejsze stoisko dożynkowe wzięło udział 12 stoisk. Z kolei w konkursie na najsmaczniejszą potrawę wzięło udział 16 pań, a w konkursie na najsmaczniejsze ciasto – 18. W rywalizacji na najsmaczniejszy chleb konkurowało ze sobą 11 kobiet. W komisji oceniającej dania znalazły się: Ewa Nowosielska, Paulina Pietrusik oraz Urszula Nowicka. Tego dnia odbył się też Turniej Sołectw.
Następnie przyszedł czas na występy lokalnych zespołów. Na scenie zaprezentowały się: Zespół Obrzędowo-Śpiewaczy "Kalina", Zespół wokalny "A JAK", Zespół Taneczny "Hałastra z Podlasia", Zespół Śpiewaczy "Sitniczanie", Zespół Śpiewaczy "Barwinek", Zespół Wokalny "Białynia", Zespół Śpiewaczy "Chodźta do nos", Zespół Obrzędowo-Śpiewaczy "Wrzos", Zespół Śpiewaczy "Jutrzenka", Zespół Śpiewaczy "Zorza", Zespół Śpiewaczy "Kaczeńce", Zespół Śpiewaczy "Lewkowianie" oraz Wiktoria Szczepanowska.
Odbyło się też podsumowanie rywalizacji o Puchar Rowerowej Stolicy Polski, w której po raz drugi zwyciężyła Biała Podlaska, do czego w wielkim stopniu przyczynili się mieszkańcy gminy Biała Podlaska.
Po pierwszym bloku artystycznym rozstrzygnięte zostały konkursy.
Wieczorny blok koncertowy rozpoczął się zespół Biała Armia, a później zaczęła się potańcówka z zespołem Forum. Święto plonów trwało do późnych godzin wieczornych.
Na święcie plonów pojawiły się też stoiska: Wipaszu, Banku Spółdzielczego w Białej Podlaskiej, II Lubelskiej Brygady Obrony Terytorialnej oraz KRUS Biała Podlaska.
Organizatorami dożynek w Rakowiskach były: Rada Gminy Biała Podlaska, Wójt Gminy Biała Podlaska, Parafia pw. Św. Ojca Pio w Rakowiskach, Gminny Ośrodek Kultury w Białej Podlaskiej.
Wyniki konkursów dożynkowych
Wieniec dożynkowy: I miejsce Młyniec, II miejsce ex aequo Cicibór Duży i Jaźwiny, III miejsce ex aequo Cełujki i Terebela, wyróżnienie Styrzyniec. Najsmaczniejsza potrawa dożynkowa: Helena Liniewicz z Sitnika – pierogi, Aneta Tymoszuk z Cełujek – polędwiczki wieprzowe w sosie kurkowym z plackami ziemniaczanymi i buraczkami, Magdalena Markowska z Porosiuk – pasztet z dziczyzny z musem rabarbarowym i żurawiną polane sosem kurkowym, wyróżnienie Magdalena Michaluk z Terebeli – terebelskie gołąbki z sosem paprykowym. Chleb dożynkowy: I miejsce Anna Abramowska – Czosnówka, II miejsce Zofia Andrusiewicz – Wólka Plebańska, III miejsce Sylwia Czemierowska – Czosnówka, wyróżnienie: Teresa Ignaciuk – Cełujki oraz Anna Mielnicka – Cicibór Duży. Najsmaczniejsze ciasto dożynkowe: I miejsce Marta Bołtowicz – Jaźwiny, II miejsce Urszula Jarząbek – Wólka Plebańska, III miejsce Ewelina Wróbel – Grabanów, wyróżnienie Joanna Horbowiec –Terebela. Najładniejsze stoisko dożynkowe: I miejsce KGW Petardy z Pojelec, II miejsce KGW Terra Bella z Terebeli, III miejsce KGW "Maki", wyróżnienie sołectwo Rakowiska. Turniej Sołectw: I miejsce Cicibór Duży, II miejsce Styrzyniec, III miejsce Sławacinek Stary.
Napisz komentarz
Komentarze