Wszystkie trzy uczennice kształcą się w technikum przetwórstw mleczarskiego. To kierunek, który szkoła otworzyła w porozumieniu ze Spomlekiem w 2019 roku.
– Spomlek patrząc perspektywicznie zdaje sobie sprawę, że inwestycja w młodych to budowanie wykształconej kadry mleczarskiej. Młodzież zdobywa wiedzę zarówno teoretyczną, jak również praktyczną podczas lekcji i praktyk, które odbywają się w mleczarni Spomlek w Radzyniu Podlaskim – informuje Aneta Mostowiec, rzecznik prasowy SM Spomlek.
Uczyć się na kierunku wspieranym przez mleczarskiego potentata opłaca, bo oprócz pomocy zawodowej, uczniowie mogą od 3 lat liczyć na stypendium. To 2 tys. zł na rok szkolny, które jest przyznawane trzem najlepszym uczniom.
– To forma wsparcia finansowego, ale również motywacja do dalszej nauki. Chcemy też pokazać, zarówno młodym ludziom, jak również ich rodzicom, że technikum przetwórstwa mleczarskiego to wybór ścieżki rozwoju, szansa na podjęcie pracy w jednym z największych zakładów w regionie. Mleczarstwo to prężnie działająca gałąź przetwórstwa, która rozwija się i potrzebuje do tego rozwoju młodych ludzi, ludzi z pasją, chęciami, zaangażowaniem. Zachęcamy młodzież do podjęcia nauki w tym zawodzie, który jest nie tylko ciekawy, ale z dużym potencjałem – mówi Paweł Gaca, prezes Spomleku .
Z tej szansy ostatnio skorzystały Weronika, Małgorzata i Klaudia. Gratulujemy.
Napisz komentarz
Komentarze