- W Strzakłach w Centrum Aktywności i Integracji Społecznej odbywa się IX Konkurs Kulinarny Bitwa Reginów. To ogólnopolski konkurs. W tym roku jeden z etapów powiatowych ma miejsce w gminie Międzyrzec Podlaski. Mamy 14 reprezentacji Kół Gospodyń Wiejskich z terenu całego powiatu - mówiła Sylwia Hubica dyrektor Gminnego Ośrodka Kultury w Międzyrzecu Podlaskim z siedzibą w Wysokim.
Przygotowali autorskie potrawy
Dodała, że głównym organizatorem był Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa we współpracy z Ministerstwem Rolnictwa, gminą Międzyrzec Podlaski, GOK, międzyrzecką spółdzielnią socjalną “Razem”, która jest gospodarzem Centrum Aktywności i Integracji Społecznej w Strzakłach.
- Konkurs polega na przygotowaniu jednej potrawy - autorskiej z wykorzystaniem produktów regionalnych. Dane KGW zgłasza potrawę do konkursu, przygotowuje ją i daje pod ocenę komisji, złożonej z ekspertów, w tegorocznej komisji znalazło się dwóch profesjonalnych kucharzy. Po czym komisja obraduje, by wybrać najlepszą potrawę - wyjaśniała Sylwia Hubica.
Przekazała, że w tym roku przygotowano babki ziemniaczane, bigosy, kapusty, ale też było widać łączenie tradycji z nowoczesnością. - Panie z KGW dbają o każdy szczegół, w tym podanie potrawy. Poziom jest w tym roku bardzo wysoki, panie wykazują się ogromną pomysłowością. Pojawiły się np. gołąbki z kaszą i królikiem, parowańce z kaszą i polane miodem, oprószone solą morską. Wszystko smakuje niesamowicie, jak w najlepszych restauracjach - stwierdziła. Wskazała, że etap wojewódzki odbędzie się 10 sierpnia, na którą pojedzie jedno KGW biorące udział w konkursie w Strzakłach. - Do wygrania są nagrody finansowe, więc panie są bardzo zmotywowane. Wykazały się ogromem pracy, więc nagroda będzie zasłużona - zaznaczyła. Dodała, że były też animacje dla dzieci, wystawa rzeźby drewnianej, odbył się też koncert muzyki popularnej.
Pielęgnowanie tradycji
- Etap wojewódzki odbędzie się 10 sierpnia w Janowie Podlaskim. Ideą konkursu jest pielęgnowanie tradycji w zakresie kulinariów oraz integracja, bo nie tylko praca zbliża, ale też wspólne gotowanie i konsumpcja. Próbując potraw, mogę przyznać, że część z nich znam, ale niektóre mnie zaskoczyły swoim aromatem i smakiem. Z pewnością najlepsze dania zostaną utrwalone, poprzez spisanie przepisów - przekazał Stanisław Żmijan dyrektor oddziału terenowego Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa w Lublinie. Przypomniał, że na szczeblu krajowym, w ubiegłym roku zwyciężyła potrawa szaflar - pochodząca z terenów górskich.
- Należy podkreślić, że dzisiejsze spotkanie odbywa się dzięki funduszom i zaangażowaniu Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa, instytucji, która wspiera Koła Gospodyń Wiejskich. Z dużą radością wzięliśmy na swoje barki współorganizowanie tego przedsięwzięcia, które odbywa się w urokliwym miejscu, jakim jest Centrum Aktywności i Integracji Społecznej w Strzakłach. Pogoda trochę popsuła nam plany, ale nie popsuła apetytów. KGW z terenu powiatu bialskiego przygotowały pyszne potrawy. Krążąc między stoiskami mogliśmy posmakować różnych potraw. Tradycyjne, smaczne dania bronią się same. Są na najwyższym poziomie. Myślę, że Europa ma się czego od nas uczyć - zaznaczył wójt Krzysztof Adamowicz.
Dodał, że ważne jest zaangażowanie pań i panów, którzy są w KGW, bo w kołach są też panowie. - Myślę, że do późnego wieczora uczestnicy będą bawili się świetnie. Bez aktywności KGW gminne miejscowości nie wyglądałby tak pięknie i nie oferowałby nam tyle radości. Są też dzisiaj OSP, więc wszyscy wspieramy się, w ciekawych i fajnych inicjatywach - podkreślił wójt. Dodał, że najbardziej smakowała mu babka ziemniaczana z polędwiczkami.
Napisz komentarz
Komentarze