– Pieczenie ciast i tortów oraz przygotowywanie różnych słodkości to moja pasja. Mimo że pracuję zawodowo w innej branży, to udawało mi się znaleźć czas na kreowanie nowych smaków. A punktem zwrotnym w moim życiu była pandemia koronawirusa, kiedy wszyscy zostali zamknięci w domach. Wtedy też wypadły moje 30. urodziny, na które upiekłam tort. Musiał być pyszny, bo wieść o nim rozeszła się po znajomych. A ci zaczęli zamawiać u mnie torty na swoje urodziny i wtedy pomyślałam, że to dobry sposób na własny biznes – opowiada Kamila Maroszczuk.
Ciągle się rozwijam
Właścicielka „Jakie to słodkie” początkowo zajmowała się wypiekaniem tortów na różne okazje. Potem oferta została rozszerzona o słodkie stoły na przyjęciach weselnych, komunijnych, z okazji urodzin, chrztów, jubileuszy itp.
– W pewnym momencie zaczęłam piec torty piętrowe, które ciągle ulepszałam. No właśnie, bo postawiłam na szkolenie się i udoskonalanie swoich umiejętności. Wzięłam się ostro do pracy i uczestniczyłam w wielu warsztatach, na których poznałam nowe techniki przygotowywania i pieczenia ciast, dekorowania i tworzenia nowości cukierniczych. Chciałam być kreatorem w tej branży – opowiada Kamila Maroszczuk. Dodaje, że dużą rolę w jej zawodowym rozwoju odegrali ludzie, których spotkała na swojej drodze. – Byli to właściciele hoteli, restauracji, floryści, dekoratorzy i inne osoby, które dbają o to, aby dana uroczystość była idealna. Dzięki nim i ja miała nowe pomysły i energię, aby być kreatywną – mówi właścicielka „Jakie to słodkie”.
Warsztaty z przygotowywania słodkości
Kamila od lat związana była z Miejskim Ośrodkiem Kultury w Terespolu i tam też zrodził się pomysł na zorganizowanie warsztatów z przygotowywania słodkości. – Nie chciałam, aby moje warsztaty ograniczyły się jedynie do przygotowywania ciasteczek. Dlatego postanowiłam, że na warsztatach będą różne gry i zabawy. Chodzi o to, aby dzieci miały okazję się zintegrować – zaznacza przedsiębiorczyni. I udało się! Obecnie Kamila, oprócz przygotowywania tortów i innych ciast, wychodzi do ludzi i prowadzi warsztaty. Do historii przeszły już warsztaty zorganizowane w okazji hallowen czy warsztaty z lukrowania pierniczków.
– Na takich spotkaniach dzieci mają okazję samodzielnie przygotować ciasto na ciasteczka, wyciąć formę, udekorować ciasteczko, rysować rękawem cukierniczym. Uczestnicy moich warsztatów pracują na masie cukrowej, tynkują torty, robią deserki w słoiczkach. To jest dla nich zabawa, ale też rozwijanie wyobraźni i ćwiczenia sensoryczne jednocześnie. Dekorując słodkości, mogą wyrazić siebie, swoje emocje, a więc warsztaty pełnią tez funkcję terapeutyczną – podkreśla Kamila Maroszczuk.
Właścicielka „Jakie to słodkie” zaprasza na swoje warsztaty także dorosłych. – Takie spotkanie może być fajną integracją dla pracowników firmy. Chciałabym tez wyjść poza Terespol i móc przyjechać do przedszkoli, GOK-ów oraz kół gospodyń wiejskich działających w naszym regionie. Marzą mi się warsztaty tematyczne, np. z okazji Dnia Babci, Dnia Dziadka, walentynek, jubileuszu, Dnia Dziecka – wyznaje kobieta.
Szczegółowe informacje nt. oferty manufaktury tortów „Jakie to słodkie” można znaleźć na Facebooku i Instagramie. W sprawie organizacji warsztatów można się kontaktować pod numerem tel. 515 550 711.
Czytaj też:
Napisz komentarz
Komentarze