Warsztaty kulinarne odbywają się co miesiąc. Za każdym razem seniorzy uczą się czego innego. - W warsztatach uczestniczą chętni członkowie Związku Emerytów, Rencistów i Inwalidów. Dzięki uprzejmości dyrektor ZSZ nr 1 w Białej Podlaskiej, Iwony Jarockiej warsztaty odbyły się w murach szkoły, przy pomocy nauczycieli i uczniów - mówi Teresa Puk, wiceprzewodnicząca Związku Emerytów, Rencistów i Inwalidów oddział Biała Podlaska.
Dodaje, że seniorzy, dzięki uczniom i nauczycielom dowiedzieli się jak zrobić sushi, poznali też jego historię i ciekawostki na temat jego pochodzenia.
- Seniorzy byli bardzo zadowoleni, bo dzięki nowym umiejętnościom mogą zaimponować wnukom, kiedy ci ich odwiedzą. Sala została nam przez dyrektor Iwonę Jarocką udostępniona bezpłatnie - przekazuje Teresa Puk.
- W warsztatach z robienia sushi uczestniczyło ok. 40 osób, byliśmy podzieleni na dwie grupy, tak by każdy mógł się nauczyć przygotowania tej japońskiej potrawy. Podziękowaliśmy dyrekcji za przygotowania zajęć, a także ich przygotowanie. Wiele osób nie wiedziało, jak zacząć robić sushi, więc wiele się nauczyliśmy. Moje dzieci uwielbiają sushi, dlatego cieszę się z nowych umiejętności. Po kolei uczyliśmy się etapami robienia sushi, tak by każdy wiedział, jak je przygotować w domu - mówi Teresa Sidoruk, członkini Związku Emerytów, Rencistów i Inwalidów.
Z kolei Teresa Puk wskazuje, że zaplanowano już kolejne warsztaty, na których seniorzy będą poznawać tajniki świątecznych sałatek i sosów.
Napisz komentarz
Komentarze