Jak działa piec do pizzy?
Tradycyjnie pizzę przygotowuje się w bardzo wysokich temperaturach. Właśnie dlatego włoski placek z domowego piekarnika nigdy nie będzie smakował tak dobrze jak ten wykonany w piecu. Podczas gdy zwykły piekarnik jest w stanie osiągnąć temperaturę zaledwie 220 stopni, w piecu do pizzy bez problemu osiągnie się dwukrotność tej wartości. Szacuje się, że w piecu opalanym drewnem potrzeba zaledwie 60-90 sekund, by osiągnąć idealnie wypieczoną pizzę. Wszystko dzięki znacznie wyższej temperaturze.
Warto pamiętać, że domowe piece do pizzy charakteryzują się znacznie mniejszą wydajnością i wytrzymałością niż profesjonalny piec do pizzy dla gastronomii. Te stworzone są często do pracy ciągłej, umożliwiając wypiekanie nawet kilkudziesięciu placków w bardzo krótkim czasie. Na rynku dostępne są trzy rodzaje pieców do pizzy: opalane drewnem, gazowe i elektryczne.
Piec do pizzy gazowy
Piece gazowe do pizzy wykorzystuje się głównie w lokalach wyspecjalizowanych typowo w serwowaniu pizzy. Wymagają odpowiedniej wentylacji oraz odprowadzenia spalin. Mogą być zasilane z butli lub bezpośrednio z sieci. Nagrzewają się dużo szybciej niż piece elektryczne i posiadają uzyskać bardzo wysoką jakość pieczenia, zbliżoną do pizzy z pieca opalanego drewnem.
W razie potrzeby rozbudowy istnieje możliwość spiętrowania pieca. Przy zakupie warto zwrócić uwagę na wydajność, która zależy przede wszystkim od ilości komór. Decydując się na zakup pieca gazowego, warto mieć świadomość, że cena będzie wyższa niż w przypadku pieca elektrycznego.
Elektryczny piec do pizzy
Jest to rozwiązanie idealne dla mniejszych lokali, w których pizza jest raczej dodatkiem w menu. Choć cena zakupu jest niższa niż w przypadku pieca gazowego, koszty eksploatacyjne mogą być większe, dlatego warto mieć to na uwadze przy wyborze odpowiedniego modelu.
Piec elektryczny pozwala na precyzyjne ustawienie temperatury oraz podobnie jak piec gazowy - daje możliwość modyfikacji i rozbudowy o dodatkowe moduły. Aby poprawić wydajność i energooszczędność warto obudować piec płytami szamotowymi, by nie tracił temperatury. Takie rozwiązanie jest możliwe wyłącznie przy piecach elektrycznych.
Profesjonalny piec do pizzy na drewno
Piece opalane drewnem uznawane są za najbardziej profesjonalne piece do pizzy. Pozwalają nie tylko na wypieczenie idealnych włoskich placków, ale przede wszystkim gwarantują niesamowity klimat restauracji i wysoką jakość dania. Jednocześnie, choć koszt zakupu jest wysoki, są bardzo ekonomiczne w użytkowaniu i charakteryzują się niską awaryjnością.
Minusem tego rozwiązania jest również czas rozgrzania pieca do pożądanej temperatury - w tradycyjnych piecach może zająć to nawet kilka godzin. Ponadto zajmują sporo miejsca, są kosztowne w budowie, a w wielu miejscach wymagają dodatkowych zezwoleń ze względu na przepisy antysmogowe. Z tego powodu, niestety, odchodzą one do lamusa i coraz częściej właściciele profesjonalnych pizzerii decydują się na zakup pieców gazowych lub elektrycznych.