Jak informują wnioskodawcy pomysłu w Radzyniu Podlaskim zarejestrowanych jest ponad 40 firm z kodem PKD 56.10.A, czyli restauracje i inne stałe placówki gastronomiczne. By pokazać z czym borykają się przedsiębiorcy, stowarzyszenie Radzyń Moje Miasto stworzyło film, w którym przedstawiciele branż gastronomicznych i fitness sami mówią o trudach pracy w ostatnim roku.
Chcemy pracować i zarabiać
Karol Kalinowski, właściciel Eldorado, swoją działalność otworzył tuż przed ubiegłorocznym wiosennym lockdownem. – Restaurację otworzyłem na początku 2020 roku. Krótko pracowałem w tej normalnej rzeczywistości – przyznaje. Z uwagi na to, że nie prowadził biznesu w 2019 roku, nie mógł skorzystać ze wsparcia, które oferowało przedsiębiorcom państwo. - Nie zwolniłem nikogo z sześcioosobowej załogi. Raz na 6 tygodni każdy dostaje tydzień wolnego. Ja jestem jeszcze przygotowany ma marzec, żeby jakoś przetrwać z pomocą rodziny. Kwiecień, jeśli nas nie otworzą, to już będzie pakowanie walizek – mówi w nagraniu Kalinowski. (...)
Cały artykuł przeczytacie w papierowym i elektronicznym wydaniu Słowa Podlasia z 16 marca
Napisz komentarz
Komentarze