Gospodarstwo rozpoczęło swoją działalność w 2010 roku. W 2010 roku produkowało 80 ton pieczarek miesięcznie, teraz produkuje 500 ton miesięcznie. Zatrudnia około 130 pracowników.
- Nasza firma jest firmą rodzinną. Prowadzimy ją wspólnie z żoną i dziećmi. Na początku działalności firmy zajmowaliśmy się wszystkim, dopiero wraz z rozwojem przedsiębiorstwa odsunęliśmy się trochę na bok i skupiliśmy się na nadzorze – mówi Łukasz Łaziuk, właściciel pieczarkarni.
Rodzice i dziadkowie właścicieli również zajmowali się uprawą grzybów. Firma jest jednym z większych producentów tak w regionie, jak i w Polsce.
Pieczarki, za pośrednictwem GL Group Spółdzielnia, trafiają na rynki całej Europy, od Anglii po Grecję. Większość produkcji, ponad dwie trzecie, trafia właśnie na eksport. Ale gospodarstwo zaopatruje także polskie sieci handlowe, sieci supermarketów.
Jak tłumaczy Łukasz Łaziuk, branża, której jest częścią, od początku była nastawiona na eksport swoich produktów, a Polska jest jednym z liderów jeśli chodzi o produkcję grzybów. Podobnie jak nasz region, który jest zagłębiem uprawy pieczarek.
Gospodarstwo rozszerzyło swoją działalność o mrożonki i produkcję opakowań. - To dzięki GL Group możemy się rozwijać. To ona zdobywa nowe rynki zbytu – podkreśla Łukasz Łaziuk.
Gospodarstwo jest jednym z najnowocześniejszych zakładów w Polsce. Odchodzi od energii węglowej w kierunku energii odnawialnej i pomp ciepła. Stara się używać jak najmniej paliw kopalnych, co przekłada się także na dbałość o środowisko.
Przedsiębiorstwo mieści się w miejscowości Tłuściec pod numerem 114.
Napisz komentarz
Komentarze