Od soboty, 24 września do poniedziałku 26 września, w Poznaniu trwała XXI edycja targów Smaki Regionów. Województwo lubelskie otrzymało tam 8 „Pereł” i zajęło II miejsce w ogólnopolskim konkursie na najlepszy regionalny i tradycyjny produkt żywnościowy oraz na najlepsze danie i potrawę regionalną i tradycyjną. Jest to rekordowa liczba przyznanych „Pereł” w jednym roku dla Lubelskiego w ciągu całej 21-letniej historii konkursu Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów.
– Bardzo się cieszę z tak dobrego wyniku. Konkursy jak ten, pokazują ogromny potencjał jaki wciąż drzemie w produktach regionalnych i tradycyjnych z naszego regionu. Chcemy, żeby poznała i pokochała je cała Polska – mówi członek zarządu Województwa Lubelskiego Zdzisław Szwed.
PRZECZYTAJ TEŻ: Nowe Słowo Podlasia już w sprzedaży!
Wśród nagrodzonych w kategorii "Najlepszy regionalny i tradycyjny produkt żywnościowy" są dwa frykasy z powiatu bialskiego. To Kulebiak Jaglany z Pracowni kulinariów regionalnych w Perkowicach oraz Sekret Sapiehów – wędlina dojrzewająca Frykasów z Kodnia.
– Bardzo się cieszę z tej nagrody. Jest to uwieńczenie naszej wieloletniej pracy i ogromne wyróżnienie. Cieszymy się tym bardziej, że to nasza druga "Perła". Pierwszą zdobyliśmy za musztardę z jabłkiem w 2018 r. – mówi Paulina Pietrusik z Frykasów z Kodnia.
W tegorocznej edycji konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” kapituła konkursu przyznała, aż 90 „Pereł” i 5 Kluczy do Spiżarni. Klucz do Polskiej Spiżarni otrzymał Zdzisław Szwed, członek zarządu województwa lubelskiego.
Wśród laureatów z województwa lubelskiego, statuetką „Perły” nagrodzone zostały następujące produkty i dania:
Najlepszy regionalny i tradycyjny produkt żywnościowy:
• Karpiarz – Gospodarstwo Rybackie Bełżec;
• Kulebiak Jaglany – Pracownia kulinariów regionalnych w Perkowicach GOK Biała Podlaska;
• Beza – Cukiernia z Ostrowa Lubelskiego;
• Pieróg (pieczony) z makiem i marchewką – Gminne Stowarzyszenie Aktywnych Kobiet z Fajsławic;
• Czereśnie suszone bez pestek – Gospodarstwo Ekologiczne Vita Natura;
• Sekret Sapiehów, wędlina dojrzewająca – Frykasy z Kodnia.
Najlepsze danie i potrawa regionalna i tradycyjna:
• Szynka Pascha pod kołderką z kapusty kiszonej – KGW Swańki z Wyryk;
• Nadwiślańska zupa z suma + gulasz barani z Janowca z plackami słomianymi – Restauracja Czarna Dama Janowiec.
Przeczytaj:
- Tabletki z jodkiem potasu trafiły do komend PSP - również w naszym regionie
- Limity zużycia prądu. Sprawdź, czy się "załapiesz" na tańszy prąd
- Proceduralny galimatias. Czy w Grabanowie chcą scalenia, czy wymiany?
- Ekonomista Maciej Samcik: Do Polaków jeszcze nie dotarło, w jakiej sytuacji jesteśmy
- Powstał sklep ze smakami z Ukrainy. To nowy pomysł Caritas
Napisz komentarz
Komentarze