Jak podkreślają gospodynie, dobry sękacz przygotowany jest z najlepszych produktów, z prawdziwego masła, z mąki bardzo dobrej jakości, wiejskich jaj, świeżej cytryny.
Do jego wypieku sękacza należy używać drewna olchowego. Swój charakterystyczny wygląd ciasto zawdzięcza sposobowi pieczenia. Gotowy sękacz ma kształt stożka z nieregularnymi wypustkami, podobnymi do sopli, które powstają wskutek spływania nadmiaru ciasta w trakcie obracania rożna. W przekroju wypiek przypomina natomiast pień ściętego drzewa – grubsze warstwy jasnego ciasta są podzielane ciemnymi, cieniutkimi warstwami przypieczonego ciasta. Po wypieczeniu sękacz ma złocisto-bursztynowy kolor, przechodzący w brązowy. Od ponad 100 lat z wypieku tych ciast słyną mieszkańcy wsi Huszcza w gminie Łomazy. Historia sękacza w jego obecnej postaci sięga prawdopodobnie średniowiecza.
– W moim domu wypiekaniem sękaczy zajmowała się babcia, potem mama. Jako dziecko podpatrywałam proces i pomagałam im. Dziś sama robię te wyjątkowe ciasta – mówiła Słowu Podlasia zwyciężczyni konkursu na "Najpiękniejszy i najsmaczniejszy sękacz" na Powiatowym Festiwalu Sękaczy w Łomazach w 2019 r., Agnieszka Stanilewicz ze Studzianki. – Aby sękacz był pyszny, potrzebne są składniki najwyższej jakości. Przede wszystkim wiejskie jaja, 82-procentowe masło, cukier, mąka. Konieczne jest również odpowiednie drewno, najlepiej olszynowe lub brzozowe. Żółtko oddzielam od białka. Masło mieszam z cukrem, żółtkami i mąką. Dodaję do tego ubite na sztywną pianę białko. Na wałku dębowym owiniętym papierem i sznurkiem rozpoczynam proces wypiekania, który trwa ok. 2 godzin. Potem ciasto musi przez kilkanaście godzin stygnąć – tłumaczyła.
Sękacz. Smak naszego regionu
Powiat bialski słynie z najsmaczniejszych sękaczy. Co roku organizowane są festiwale sękaczy, w trakcie których można poznać historię ciasta, spróbować różnych jego wariantów oraz zakupić wypiek od lokalnych gospodyń. Jednym z większych wydarzeń z sękaczem w roli głównej jest Bialski Festiwal Sękaczy. Zwolenników tego wyjątkowego wypieku nie brakuje też na corocznym Powiatowym Festiwalu Sękaczy.
W powiecie bialskim najpyszniejsze sękacze wypiekają gospodynie z Huszczy i Studzianki w gminie Łomazy oraz Międzyrzeca Podlaskiego i Kodnia.
7 polskich ciast. Wśród nich sękacz
Na liście najlepszych ciast na świecie oprócz sękacza znalazły się też inne polskie wypieki. Na drugim miejscu jest sernik, na miejscu dziewiątym uplasowała się karpatka. Na miejscu 11. znalazł się marcinek, a na 14. – kremówka. Piernik zajął miejsce 35., a śląski kołocz – 74. pozycję. Miejsce 82. na liście zajęła zaś wuzetka.
Napisz komentarz
Komentarze