Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
piątek, 15 listopada 2024 16:30
Reklama
Reklama

Członkinie KGW w Rossoszu polecają sprawdzone przepisy na dania wielkanocne

Wielkanoc to czas, w którym w naszych domach panuje niezwykły nastrój, a w powietrzu unosi się zapach barszczu białego z jajkiem, białej kiełbasy i mazurka. W tym roku członkinie z Koła Gospodyń Wiejskich w Rossoszu proponują tradycyjne oraz oryginalne przepisy na wielkanocne dania. Razem z nimi przygotujemy m.in. kaczkę z pierożkami z jabłkiem, zupę porową z pulpecikami z mięsa, pasztet orzechowy z kardamonem oraz coś wyjątkowego – koszyczek wielkanocny z ciasta.
Członkinie KGW w Rossoszu polecają sprawdzone przepisy na dania wielkanocne
Członkinie z Koła Gospodyń Wiejskich w Rossoszu proponują tradycyjne oraz oryginalne przepisy na wielkanocne dania

Autor: nadesłane do redakcji

Koło Gospodyń Wiejskich w Rossoszu ma długą historię, Powstało w 1934 roku, a w obecnym składzie działa od 2019 r., kiedy to zostało reaktywowane. Dziś do koła należy 40 mieszkańców gminy Rossosz – 36 pań i 4 panów.

Członkowie KGW w Rossoszu angażują się w organizację wielu lokalnych uroczystości, takich jak np. Wigilia dla mieszkańców gminy, dożynki gminne, Dzień Dziecka, Dzień Kobiet. Przygotowywali też paczki dla najuboższych. Koło ma na swoim koncie wiele sukcesów. W 2020 roku zachwyciło pierwszą damę swoją lekko pikantną zupą jabłkową z chipsami z boczku, zajmując tym samym pierwsze miejsce w konkursie "Kobieta Gospodarna i Wyjątkowa" w Lublinie. W 2021 roku zostało podwójnie nagrodzone przez komisję konkursu wielkanocnego „Słodki Mazurek”. Zajęło pierwsze miejsce w kategorii na najładniejszą dekorację mazurka wielkanocnego i drugie miejsce w kategorii "najbardziej pomysłową wideo-prezentację o tematyce konkursu". Z kolei w 2022 roku zajęło pierwsze miejsce w III Wojewódzkim Konkursie na Palmę i Pisankę Wielkanocną zorganizowanym przez Wojewódzki Ośrodek Kultury w Lublinie. Swój sukces powtórzyło w tym roku, wyjeżdżając z finału z pierwszym miejscem. Ponadto jedna z członkiń, Bogumiła Koprianiuk, zajęła trzecie miejsce w rywalizacji indywidualnej za pisanki wykonane metodą batikową.

Panie z KGW Rossosz na wielkanocny stół polecają:

Kaczka pieczona z majerankiem z pierożkami z jabłkami i cynamonem


 

Składniki:

  • 1,5 kg kaczki,
  • 2 łyżki oleju,
  • 2 łyżki majeranku,
  • 1 łyżeczka soli.

Wykonanie:

Kaczkę myjemy i osuszamy. Przygotowujemy marynatę: siekamy czosnek, sól, dokładnie ucieramy, dodajemy majeranek, olej i wszystko mieszamy. Nacieramy dokładnie kaczkę i wstawiamy na noc do lodówki. Następnie wkładamy kaczkę do rękawa i pieczemy w temp. 200 stopni Celsjusza przez ok.30 min. Zmniejszamy temperaturę do 180 stopni Celsjusza i pieczemy jeszcze 1,5 godz. Gorące mięso porcjujemy i podajemy z pierożkami.

Pierożki z jabłkami i cynamonem


Składniki:

  • O,5 szklanki mąki,
  • 1 szklanka ciepłej wody,
  • 3 łyżki oleju,
  • szczypta soli.
  • Nadzienie: 4-5 jabłek, cynamon.

Wykonanie:

Jabłka obieramy i kroimy w kostkę, mieszamy z cynamonem.

Z podanym składników zagniatamy ciasto. Następnie je wałkujemy na podsypanej mąką stolnicy. Wycinamy szklanką krążki, nakładamy nadzienie i zlepiamy pierogi. Gotujemy w osolonej wodzie 5 minut od wypłynięcia.

 

Zupa porowa z pulpecikami z mięsa


 

Pulpeciki składniki:

  • 50 dag mięsa mielonego drobiowego,
  • 2 łyżki bułki tartej,
  • 1 jajko,
  • sól, pieprz, majeranek,
  • 1 łyżka drobno posiekanego koperku

 

Pulpeciki wykonanie:

Wszystkie składniki łączymy z mięsem i wyrabiamy na jednolitą masę. Dłońmi formujemy pulpeciki wielkości orzecha włoskiego.Gotujemy 8-10 min.

 

Zupa składniki:

  • 3 l bulionu drobiowego,
  • 2-3 marchewki,
  • 3 pory,
  • 3 serki topione śmietankowe,
  • szczypta gałki muszkatałowej,
  • 40 dag mięsa mielonego,
  • 2 cebule,
  • 1 jajko,
  • 2 łyżki bułki tartej,
  • sól, pieprz do smaku.

 

Zupa wykonanie:

Na maśle dusimy pokrojone w cieniutkie krążki pory i wrzucamy do gotującego się bulionu. Gotujemy ok .8-10 min. Po tym czasie dodajemy rozdrobione serki śmietankowe i gotujemy tyle, aż serki się całkowicie rozpuszczą. Zupę przyprawiamy solą, pieprzem i szczyptą gałki muszkatałowej. Podajemy z pulpecikami.

Mazurek


 

Składniki:

  • 1 żółtko,
  • 3 białka,
  • 15 dag pudru,
  • 1 wafel,
  • pół cytryny,
  • 20 dag bakalii,
  • 4 dag biszkoptów,

 

Wykonanie:

Pianę ubijamy, dodajemy cukier, sok z cytryny, żółtka, bakalie, pokrojone biszkopty. Wszystko mieszamy i wykładamy na wafel. Pieczemy w średnio nagrzanym piekarniku 25-30 min. Ciasto dekorujemy.

 

Pasztet orzechowy z nutą kardamonu


 

Składniki:

  • 60 dag mięsa mielonego,
  • 25 dag marchwi,
  • 15 dag sera żółtego,
  • 2 jaja,
  • 6 łyżek bułki tartej,
  • 6 posiekanych orzechów włoskich,
  • sól, pieprz,
  • 4 ząbki czosnku,
  • sok z cytryny,
  • kardamon.

 

Wykonanie:

Marchew obieramy i ścieramy na tarce. Skrapiamy sokiem z cytryny. Marchew mieszamy z serem, czosnkiem, bułką tartą, orzechami i kardamonem. Wbijamy jaja, doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszkamy. Wkładamy do formy i pieczemy w temp. 200 stopni Celsjusza przez 1 godzinę.

 

Koszyczek wielkanocny


 

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • 2 dag drożdży,
  • 0,5 szklanki mleka,
  • 0,5 łyżeczki soli,
  • 2 łyżki cukru,
  • 3 łyżki oleju,
  • 1 jajko.

 

Wykonanie:

Mleko podgrzewamy i przygotowujemy rozczyn: drożdże rozcieramy z łyżką cukru, dodajemy pół szklanki mleka i 1 łyżkę mąki i zostawiamy na 10 minut do wyrośnięcia. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy wyrośnięte drożdże i resztę składników. Wyrabiamy ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia na 40 min. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 5 kawałków – 3 kawałki na koszyczek i 2 na rączkę i koło. Przygotowujemy 2 miseczki o średnicy 15 cm i owijamy je folią aluminiową.

Pieczenie koszyczka: największy kawałek ciasta rozwałkowujemy na grubość ok. 1 cm i dzielimy na paski o średnicy 1,5 cm. Układamy paski promieniście, łącząc je na czubku miski. Ważne, żeby paski były długie podczas splatania. Następnie w poziomie kolejno przeplatamy. Na drugiej misce kładziemy drożdżowy warkocz i smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy wszystko w piekarniku w 180 stopniach Celsjusza do zarumienienia. Po pieczeniu, za pomocą wykałaczek, mocujemy warkocz na wierzchu koszyczka i rączkę.

 

Sernik z brzoskwiniami


 

Ciasto składniki:

  • 3 szklanki mąki,
  • 3 łyżki cukru,
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 masło,
  • 5 żółtek.
  • Masa składniki:
  • 3 kostki sera białego,
  • 1 budyń śmietankowy,
  • 1 jajo,
  • 0,5 kostki margaryny,
  • 0,5 szklanki cukru,
  • zapach pomarańczowy.

 

Pozostałe składniki:

  • puszka brzoskwini,
  • szklanka cukru do białek.

 

Wykonanie:

Ciasto zagniatamy. Dzielimy je na 2 części. Jedną część kładziemy na blachę, drugą wkładamy do lodówki, aby ją schłodzić. Na pierwszą część ciasta kładziemy ser, na ser brzoskwinie, na brzoskwinie – ubitą pianę, a na pianę – starte, schłodzone wcześniej ciasto.

Keks

Składniki:

  • 5 dużych jaj,
  • 25 dag cukru pudru,
  • 25 dag masła,
  • 25 dag mąki pszennej,
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej,
  • 40 dag różnych bakalii/rodzynki, orzechy włoskie, papaja, żurawina.

Wykonanie:

Masło utrzeć na puszystą masę dodawać na przemian po jednym jajku i łyżce cukru pudu nie przerywając ucierania. Sodę rozpuścić w odrobinie ciepłego mleka, dodać do utartej masy następnie w trzech porcjach przesianą mąkę. Bakalie skropić wodą oprószyć mąką ziemniaczaną i dodać do utartej masy lekko wymieszać. Z tej porcji wyjdą dwie keksówki średniej wielkości. Piec w nagrzanym piekarniku temperaturze 180 stopni Celsjusza. Po upieczeniu można polać lukrem i udekorować skórką pomarańczową i orzechami lub posypać cukrem pudrem.


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Komentarze

Reklama
Reklama
KOMENTARZE
Autor komentarza: Żeliwny EdekTreść komentarza: A co tam z collegium tumanum? Michałek już trzęsie gaciami?Data dodania komentarza: 15.11.2024, 10:19Źródło komentarza: Kto na prezydenta? Szymon Hołownia ogłosił start w wyborachAutor komentarza: Do kościołaTreść komentarza: 49 lat i po alkoholu ? To takie stare baby piją i po pijanemu jeżdżą ? Staruszka 49 lat powinna nałożyć chustkę i do kościoła pójść , ewentualnie moherowy beret i na pieśni do koła gospodyń wiejskich . Do czego to doszło aby w takim wieku babuszki rozbijały się po pijanemu ???? Rozumiem młode ładne zgrabne laski w wieku 25-35 lat ale stare babki 49 lat to różaniec i do kosciółkaData dodania komentarza: 14.11.2024, 17:28Źródło komentarza: Kierowała po alkoholu. Uderzyła w busaAutor komentarza: c ytTreść komentarza: Redakcja puszcza, jak widać, Osoby klocki. I 6-ściu czytaczy, klikło nawet. A o co kaman?Data dodania komentarza: 14.11.2024, 08:39Źródło komentarza: Wieczornica w Zespole Szkół MuzycznychAutor komentarza: Clark GriswaldTreść komentarza: Może radny Chodziński nada nazwę memu podwórku, np. skwer im. Rajmunda Kaczyńskiego? Czekam 😊Data dodania komentarza: 13.11.2024, 16:52Źródło komentarza: Miasto zarządza ulicą od roku. Nazwy nie nadało, choć dawno ma zgodęAutor komentarza: AlfredTreść komentarza: Linia L to jest porażka. Nie służy mieszkańcom osiedla Francuska. To jest linia nastawiona na dowóz dzieci z os Armi Krajowej do SP 9. Niech redaktor się przyłoży bo obecnie artykuł to czysta propaganda władzy. "Na Narutowicza można się przesiąść". Pewnie.. Jak ktoś ma 30-40min wolnego na przesiadkęData dodania komentarza: 12.11.2024, 21:44Źródło komentarza: Biała Podlaska. MZK planuje nowe linie
Reklama
Reklama