Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
poniedziałek, 21 kwietnia 2025 17:25
Reklama
Reklama

Członkinie KGW w Rossoszu polecają sprawdzone przepisy na dania wielkanocne

Wielkanoc to czas, w którym w naszych domach panuje niezwykły nastrój, a w powietrzu unosi się zapach barszczu białego z jajkiem, białej kiełbasy i mazurka. W tym roku członkinie z Koła Gospodyń Wiejskich w Rossoszu proponują tradycyjne oraz oryginalne przepisy na wielkanocne dania. Razem z nimi przygotujemy m.in. kaczkę z pierożkami z jabłkiem, zupę porową z pulpecikami z mięsa, pasztet orzechowy z kardamonem oraz coś wyjątkowego – koszyczek wielkanocny z ciasta.
Członkinie KGW w Rossoszu polecają sprawdzone przepisy na dania wielkanocne
Członkinie z Koła Gospodyń Wiejskich w Rossoszu proponują tradycyjne oraz oryginalne przepisy na wielkanocne dania

Autor: nadesłane do redakcji

Koło Gospodyń Wiejskich w Rossoszu ma długą historię, Powstało w 1934 roku, a w obecnym składzie działa od 2019 r., kiedy to zostało reaktywowane. Dziś do koła należy 40 mieszkańców gminy Rossosz – 36 pań i 4 panów.

Reklama

Członkowie KGW w Rossoszu angażują się w organizację wielu lokalnych uroczystości, takich jak np. Wigilia dla mieszkańców gminy, dożynki gminne, Dzień Dziecka, Dzień Kobiet. Przygotowywali też paczki dla najuboższych. Koło ma na swoim koncie wiele sukcesów. W 2020 roku zachwyciło pierwszą damę swoją lekko pikantną zupą jabłkową z chipsami z boczku, zajmując tym samym pierwsze miejsce w konkursie "Kobieta Gospodarna i Wyjątkowa" w Lublinie. W 2021 roku zostało podwójnie nagrodzone przez komisję konkursu wielkanocnego „Słodki Mazurek”. Zajęło pierwsze miejsce w kategorii na najładniejszą dekorację mazurka wielkanocnego i drugie miejsce w kategorii "najbardziej pomysłową wideo-prezentację o tematyce konkursu". Z kolei w 2022 roku zajęło pierwsze miejsce w III Wojewódzkim Konkursie na Palmę i Pisankę Wielkanocną zorganizowanym przez Wojewódzki Ośrodek Kultury w Lublinie. Swój sukces powtórzyło w tym roku, wyjeżdżając z finału z pierwszym miejscem. Ponadto jedna z członkiń, Bogumiła Koprianiuk, zajęła trzecie miejsce w rywalizacji indywidualnej za pisanki wykonane metodą batikową.

Panie z KGW Rossosz na wielkanocny stół polecają:

Kaczka pieczona z majerankiem z pierożkami z jabłkami i cynamonem


 

Składniki:

  • 1,5 kg kaczki,
  • 2 łyżki oleju,
  • 2 łyżki majeranku,
  • 1 łyżeczka soli.

Wykonanie:

Kaczkę myjemy i osuszamy. Przygotowujemy marynatę: siekamy czosnek, sól, dokładnie ucieramy, dodajemy majeranek, olej i wszystko mieszamy. Nacieramy dokładnie kaczkę i wstawiamy na noc do lodówki. Następnie wkładamy kaczkę do rękawa i pieczemy w temp. 200 stopni Celsjusza przez ok.30 min. Zmniejszamy temperaturę do 180 stopni Celsjusza i pieczemy jeszcze 1,5 godz. Gorące mięso porcjujemy i podajemy z pierożkami.

Pierożki z jabłkami i cynamonem


Składniki:

  • O,5 szklanki mąki,
  • 1 szklanka ciepłej wody,
  • 3 łyżki oleju,
  • szczypta soli.
  • Nadzienie: 4-5 jabłek, cynamon.

Wykonanie:

Jabłka obieramy i kroimy w kostkę, mieszamy z cynamonem.

Z podanym składników zagniatamy ciasto. Następnie je wałkujemy na podsypanej mąką stolnicy. Wycinamy szklanką krążki, nakładamy nadzienie i zlepiamy pierogi. Gotujemy w osolonej wodzie 5 minut od wypłynięcia.

 

Zupa porowa z pulpecikami z mięsa


 

Pulpeciki składniki:

  • 50 dag mięsa mielonego drobiowego,
  • 2 łyżki bułki tartej,
  • 1 jajko,
  • sól, pieprz, majeranek,
  • 1 łyżka drobno posiekanego koperku

 

Pulpeciki wykonanie:

Wszystkie składniki łączymy z mięsem i wyrabiamy na jednolitą masę. Dłońmi formujemy pulpeciki wielkości orzecha włoskiego.Gotujemy 8-10 min.

 

Zupa składniki:

  • 3 l bulionu drobiowego,
  • 2-3 marchewki,
  • 3 pory,
  • 3 serki topione śmietankowe,
  • szczypta gałki muszkatałowej,
  • 40 dag mięsa mielonego,
  • 2 cebule,
  • 1 jajko,
  • 2 łyżki bułki tartej,
  • sól, pieprz do smaku.

 

Zupa wykonanie:

Na maśle dusimy pokrojone w cieniutkie krążki pory i wrzucamy do gotującego się bulionu. Gotujemy ok .8-10 min. Po tym czasie dodajemy rozdrobione serki śmietankowe i gotujemy tyle, aż serki się całkowicie rozpuszczą. Zupę przyprawiamy solą, pieprzem i szczyptą gałki muszkatałowej. Podajemy z pulpecikami.

Mazurek


 

Składniki:

  • 1 żółtko,
  • 3 białka,
  • 15 dag pudru,
  • 1 wafel,
  • pół cytryny,
  • 20 dag bakalii,
  • 4 dag biszkoptów,

 

Wykonanie:

Pianę ubijamy, dodajemy cukier, sok z cytryny, żółtka, bakalie, pokrojone biszkopty. Wszystko mieszamy i wykładamy na wafel. Pieczemy w średnio nagrzanym piekarniku 25-30 min. Ciasto dekorujemy.

 

Pasztet orzechowy z nutą kardamonu


 

Składniki:

  • 60 dag mięsa mielonego,
  • 25 dag marchwi,
  • 15 dag sera żółtego,
  • 2 jaja,
  • 6 łyżek bułki tartej,
  • 6 posiekanych orzechów włoskich,
  • sól, pieprz,
  • 4 ząbki czosnku,
  • sok z cytryny,
  • kardamon.

 

Wykonanie:

Marchew obieramy i ścieramy na tarce. Skrapiamy sokiem z cytryny. Marchew mieszamy z serem, czosnkiem, bułką tartą, orzechami i kardamonem. Wbijamy jaja, doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszkamy. Wkładamy do formy i pieczemy w temp. 200 stopni Celsjusza przez 1 godzinę.

 

Koszyczek wielkanocny


 

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • 2 dag drożdży,
  • 0,5 szklanki mleka,
  • 0,5 łyżeczki soli,
  • 2 łyżki cukru,
  • 3 łyżki oleju,
  • 1 jajko.

 

Wykonanie:

Mleko podgrzewamy i przygotowujemy rozczyn: drożdże rozcieramy z łyżką cukru, dodajemy pół szklanki mleka i 1 łyżkę mąki i zostawiamy na 10 minut do wyrośnięcia. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy wyrośnięte drożdże i resztę składników. Wyrabiamy ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia na 40 min. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 5 kawałków – 3 kawałki na koszyczek i 2 na rączkę i koło. Przygotowujemy 2 miseczki o średnicy 15 cm i owijamy je folią aluminiową.

Pieczenie koszyczka: największy kawałek ciasta rozwałkowujemy na grubość ok. 1 cm i dzielimy na paski o średnicy 1,5 cm. Układamy paski promieniście, łącząc je na czubku miski. Ważne, żeby paski były długie podczas splatania. Następnie w poziomie kolejno przeplatamy. Na drugiej misce kładziemy drożdżowy warkocz i smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy wszystko w piekarniku w 180 stopniach Celsjusza do zarumienienia. Po pieczeniu, za pomocą wykałaczek, mocujemy warkocz na wierzchu koszyczka i rączkę.

 

Sernik z brzoskwiniami


 

Ciasto składniki:

  • 3 szklanki mąki,
  • 3 łyżki cukru,
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 masło,
  • 5 żółtek.
  • Masa składniki:
  • 3 kostki sera białego,
  • 1 budyń śmietankowy,
  • 1 jajo,
  • 0,5 kostki margaryny,
  • 0,5 szklanki cukru,
  • zapach pomarańczowy.

 

Pozostałe składniki:

  • puszka brzoskwini,
  • szklanka cukru do białek.

 

Wykonanie:

Ciasto zagniatamy. Dzielimy je na 2 części. Jedną część kładziemy na blachę, drugą wkładamy do lodówki, aby ją schłodzić. Na pierwszą część ciasta kładziemy ser, na ser brzoskwinie, na brzoskwinie – ubitą pianę, a na pianę – starte, schłodzone wcześniej ciasto.

Keks

Składniki:

  • 5 dużych jaj,
  • 25 dag cukru pudru,
  • 25 dag masła,
  • 25 dag mąki pszennej,
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej,
  • 40 dag różnych bakalii/rodzynki, orzechy włoskie, papaja, żurawina.

Wykonanie:

Masło utrzeć na puszystą masę dodawać na przemian po jednym jajku i łyżce cukru pudu nie przerywając ucierania. Sodę rozpuścić w odrobinie ciepłego mleka, dodać do utartej masy następnie w trzech porcjach przesianą mąkę. Bakalie skropić wodą oprószyć mąką ziemniaczaną i dodać do utartej masy lekko wymieszać. Z tej porcji wyjdą dwie keksówki średniej wielkości. Piec w nagrzanym piekarniku temperaturze 180 stopni Celsjusza. Po upieczeniu można polać lukrem i udekorować skórką pomarańczową i orzechami lub posypać cukrem pudrem.

Reklama

Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Komentarze

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
KOMENTARZE
Autor komentarza: zniesmaczonyTreść komentarza: Co trzeba mieć w głowie (lub nie mieć) by napisać "GRUNT ŻE SIĘ UTOPIŁ" Publikacji to też dotyczy. Pomijając religijne podejście to jest nawet nieetyczneData dodania komentarza: 19.04.2025, 05:03Źródło komentarza: Kim był topielec z Bugu?Autor komentarza: Wujek DariuszTreść komentarza: "Obietnice wyborcze wiążą tylko tych, którzy w nie wierzą."Data dodania komentarza: 17.04.2025, 17:20Źródło komentarza: Darmowa komunikacja w mieście? Była tylko w wyborczych puzzlach prezydentaAutor komentarza: Panna ApteczkowaTreść komentarza: Czy to ważne kim był topielec ? GRUNT ŻE SIĘ UTOPIŁ . Utopił się i dzięki temu nie popełnił przestępstwa nielegalnego przekroczenia granicy .Data dodania komentarza: 16.04.2025, 10:24Źródło komentarza: Kim był topielec z Bugu?Autor komentarza: MieszkaniecTreść komentarza: Banach nie BanaśData dodania komentarza: 16.04.2025, 08:38Źródło komentarza: Szukają go z powietrza, wody i lądu [WIDEO, ZDJĘCIA]Autor komentarza: PodlasiakTreść komentarza: Znam go z młodych lat on od nastolatka był taki aby kogoś okraść, naćpać się. Swoich ziomków z osiedla też okradał albo pożyczał kasę i nie oddawał. Dziewczynę uderzyć już wtedy mu się zdarzało więc wiadomo było że skończy jako "profesjonalny" domowy ninja. Życzę wszystkiego najgorszego dla tego czegoś bo człowiekiem takiego ścierwa nazwać nie można.Data dodania komentarza: 15.04.2025, 22:58Źródło komentarza: Poszukiwany za przemoc domową i narkotyki
Reklama
Reklama