Sezon grillowy tuż-tuż. Przed nami długi majowy weekend. Wielu z nas rozpali w tym czasie grilla. Członkowie z Koła Gospodyń Wiejskich w Łomazach proponują w tym roku wrzucić na ruszt szaszłyki z kurczaka, marynowane krewetki oraz skrzydełka. A do tego wiosenną sałatkę i sałatkę z fetą, cukinią oraz pomidorami.
KGW Łomazy powstało 21 listopada 2022 roku, Obecnie tworzy je 15 osób, zarówno kobiety, jak i mężczyźni. Członkowie koła mocno angażują się w promowanie naszych tradycyjnych potraw. Do tej pory swoimi potrawami uświetnili wiele wydarzeń. Wzięli udział m.in. w konkursie kulinarnym w Rokitnie "Smaki dziczyzny – jeleń w różnych odsłonach", czy IX Powiatowym Przeglądzie Tradycji Wielkanocnych w Sosnówce. – Zgłaszamy się do wielu konkursów. Chcemy promować sprawdzone przepisy naszych babć oraz nowe potrawy. Już dziś zapraszamy na Festiwal Smaków Regionalnych w Łomazach, który organizujemy 18 czerwca – zapowiada Koło Gospodyń Wiejskich w Łomazach.
Szaszłyki z kurczaka:
Składniki:
1 pierś podwójna,
1 ogórek,
1 opakowanie pomidorków koktajlowych,
5 pieczarek,
2 łyżki oliwy,
sól.
Marynata do kurczaka:
Pół szklanki jogurtu naturalnego,
1 łyżeczka curry,
1 łyżeczka kurkumy,
1 łyżka oliwy,
2 ząbki czosnku,
½ łyżeczki chili.
Zrobić marynatę, kurczaka posypać solą, pokroić w kostkę, włożyć do marynaty. Zostawić na 6 godzin.
Szaszłyki wykonanie:
Skkładniki kroić w kostkę, nabijać na patyk na przemian.
Marynowane krewetki z grilla:
Składniki:
1 kg obranych krewetek,
Marynata:
3 ząbki czosnku,
1/3 szklanki oliwy,
¼ szklanki sosu pomidorowego,
2 łyżeczki octu winnego,
2 łyżeczki wanilii,
½ łyżeczki soli,
½ łyżeczki pieprzu cayenne.
Wykonanie:
Moczyć krewetki przez 30 minut. Potem nadziać na patyki. Ruszt posmarować olejem. Krewetki grillować przez 3 minuty z każdej strony.
Sałatka wiosenna:
Składniki:
1 sałata lodowa,
1 ogórek zielony,
1 pęczek rzodkiewek,
1 pomidor,
1 cebula,
ocet winny,
2 łyżki oliwy,
1 łyżeczka musztardy,
cukier.
Wykonanie:
Wymieszać składniki i doprawić do smaku.
Skrzydełka z grilla:
Składniki:
1 kg skrzydełek,
4 łyżki musztardy,
2 łyżki oliwy,
1 łyżka słodkiej papryki,
½ łyżeczki pieprzu,
sól.
Wykonanie:
Zrobić marynatę, obtoczyć skrzydełka w marynacie. Grillować przez 15 minut.
Pita z fetą i cebulą:
Składniki:
gotowa pita,
cebula,
ser feta,
sól i pieprz,
cukinia.
Wykonanie:
Cukinię trzeba pokroić w grube plastry i obficie posolić. Warzywa należy odstawić na bok, aby straciły goryczkę i puściły wodę. Dopiero potem należy je grillować. Gotowe wkłada się do pity, dodając pokrojony ser. Całość jeszcze raz kładzie się na ruszcie.
Sałatka z fetą, cukinią i pomidorami:
Składniki:
1 cukinia (ok. 250 g),
2 pomidory,
1/4 cebuli,
mix sałat z rukolą,
100 g chudego sera feta,
oliwa, sól, pieprz i oregano,
winegret: 4 łyżki oliwy, 1 łyżka soku z cytryny, sól, pieprz.
Wykonanie:
Cukinię umyć, przyciąć na końcach, następnie pokroić w słupki lub plastry. Obtoczyć w oliwie i zgrillować. Pod koniec doprawić solą, pieprzem, startym czosnkiem i suszonym oregano. Sałatę z rukolą wyłożyć na półmisek, dodać pokrojonego pomidora (można go wcześniej sparzyć i obrać ze skórki). Posypać pokrojoną w półksiężyce cebulą. Dodać cukinię i pokrojoną w kostkę fetę. Doprawić pieprzem oraz w razie potrzeby solą. Polać sosem winegret.
Dorada z grilla:
Składniki:
świeża dorada,
cytryna,
czosnek, świeże zioła np. koperek lub pietruszka, sól.
Wykonanie:
Rybę oczyścić i osuszyć. Naciąć nożem na boku. Do środka włożyć 2 plasterki cytryny, przepołowiony ząbek czosnku, świeże zioła i posolić. Układać w folii lub na tacce na rozgrzanym grillu. Rybę grillować ok. 4 minuty z każdej strony.
Sos czosnkowy:
Składniki:
2 ząbki czosnku,
pół szklanki jogurtu naturalnego,
4 łyżki majonezu,
sól i pieprz.
Wykonanie:
Trzeba pamiętać, że zwiększając lub zmniejszając ilość czosnku, można sporządzić sos łagodny lub ostrzejszy. 2 ząbki to ilość pozwalająca na przygotowanie średniego sosu. Czosnek się zgniata, ściera lub przeciska przez praskę. Dodaje się go do jogurtu i miesza. Całość należy odstawić na 15 minut, żeby następnie dodać majonez. Sos należy doprawić sola i pieprzem.
Sos BBQ:
Składniki:
0,5 kg pomidorów,
oliwa z oliwek,
pół cebuli,
2 ząbki czosnku,
1/4 szklanki octu winnego,
3-4 łyżki cukru,
3 łyżki sosu sojowego,
szczypta wędzonej papryki, cynamonu, imbiru, chilli.
Wykonanie:
Obrane i pokrojone pomidory należy zmiksować w blenderze. Posiekaną cebulę z czosnkiem trzeba podsmażyć na oliwie. Miesza się to z pomidorami w garnku i dodaje sos sojowy oraz ocet winny. Miksturę gotuje się, aż zgęstnieje, a następnie dodaje się cukier i gotuje około 15 minut. Na koniec dodaje się pozostałe przyprawy do smaku i gotuje ok. 5 minut.
- Majówka 2023. Pogoda, czynne sklepy, policja na drogach, ceny paliw [PORADNIK]
- Koncerty, wycieczki i polonez – majowe święta w naszych gminach
- Jak nam się żyje? Boimy się, że będzie gorzej niż jest [SONDAŻ]
- Młodzi artyści znowu górą. Sukces "Piksela" we Wrocławiu!
- To miejsce znów tętni życiem i służy społeczeństwu
Napisz komentarz
Komentarze