Minister rolnictwa Krzysztof Jurgiel i wicepremier, minister rolnictwa, leśnictwa i gospodarki żywnościowej Słowenii Dejan Židan odwiedzili tydzień temu Wytwórnię Octu i Musztardy w Parczewie. Przy okazji dokonali otwarcia nowej instalacji.
Głównym punktem odwiedzin ministrów obu państw w parczewskiej wytwórni było przecięcie wstęgi, czyli oficjalne otwarcie automatycznej linii do rozlewania oraz pakowania ketchupu i musztardy oraz nowego acetatora. Firma zrealizowała projekt za około 6,5 mln zł. Prawie 2 mln zł otrzymała na ten cel z Regionalnego Programu Operacyjnego na lata 2007-2013.
To jednak nie koniec inwestycji, bo jak zapewnił w trakcie wizyty ministerialnych gości prezes wytwórni Matej Hojnik, przedsiębiorstwo w niedługim czasie rozpocznie produkcję koncentratu pomidorowego w słoiczkach.
Wytwórnia Octu i Musztardy działa na terenie Parczewa od 1969 roku. Swoje produkty sprzedaje nie tylko na rynku krajowym, ale też w Chorwacji, Słowenii czy Serbii. Rocznie produkuje 12 mln litrów octu, 500 tys. butelek keczupu oraz 3 mln słoików musztardy.
Minister Jurgiel zapewniał, że państwo jest producentom przyjazne. – Kto uczciwie chce działać na rynku, prowadzić produkcję, na pewno będzie mógł to robić – mówił Krzysztof Jurgiel.
Więcej przeczytacie w papierowym i elektronicznym wydaniu Słowa, nr 44
Joanna Danielewicz
Napisz komentarz
Komentarze