Wielki finał odbył się 7 października w Arenie Lodowej w Tomaszowie Mazowieckim. Zwycięzcom nagrody wręczył minister rolnictwa i rozwoju wsi Robert Telus. Obecni byli także wiceministrowie resortu rolnictwa Anna Gembicka oraz Krzysztof Ciecióra. Agencję Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa reprezentował zastępca prezesa Jerzy Radoń.
Finał Bitwy Regionów
Minister Telus w swoim przemówieniu docenił rolę kół gospodyń wiejskich oraz wkład w promocję poszczególnych regionów.
– Koła gospodyń wiejskich pełnią bardzo ważną rolę w promowaniu polskich tradycji oraz wartości wśród społeczeństwa. Jesteście liderkami i liderami społeczności lokalnej. To organizacja, współpraca oraz kultywowanie tradycji regionalnej leżą u podstaw waszej działalności. Robicie to świetnie i za to chcę wam dziś serdecznie podziękować – mówił minister Robert Telus.
Sukces naszego koła tym bardziej cieszy, że do współzawodnictwa przystąpiło 16 kół gospodyń wiejskich, które zwyciężyły wcześniej w kulinarnych potyczkach w swoich województwach.
Największe uznanie jurorów zdobyło danie ślebodna jorka z saflarzańskiej dziedziny piecono na zawaterniku, przygotowane przez KGW Szaflary (woj. małopolskie). Drugie miejsce przyznano za udziec indyka wronimi uszami i kapustą kiszoną faszerowany, pieczony pod pierzynką z masła, podany z gamzą ziemniaczaną pod skwarkami i ogórkiem kiszonym, który zaserwowało KGW "Drużyna sprzed olszyny" w Kudrach (woj. lubelskie). Na trzecim miejscu znalazły się polędwiczki wieprzowe z podlaskiego stołu, których autorkami są panie z KGW Olmoncianki (woj. podlaskie).
W jury konkursu zasiadali: Karol Okrasa w roli przewodniczącego, Anna Gembicka sekretarz stanu MRiRW, Aleksandra Hadzik prezes KRUS-u, Jerzy Radoń zastępca prezesa ARiMR oraz Marek Chibowski zastępca dyrektora generalnego KOWR-u.
Historia KGW "Drużyna sprzed olszyny" w Kudrach
Koło Gospodyń Wiejskich w Kudrach "Drużyna sprzed olszyny" powstało niedawno, bo 7 września 2022 roku z inicjatywy samych mieszkańców.
– Główną ideą jego założenia było to, by nasza wieś Kudry, która w ostatnich latach się odmładza, była miejscem, w którym po prostu fajnie się żyje. We wsi jest siedem małżeństw ze stażem poniżej 10 lat i dziesięcioro dzieci w wieku poniżej 10 lat, więc mamy dla kogo pracować, jednoczyć się i dawać wzór życia we wspólnocie – opowiada przewodnicząca koła, Agata Korpysz.
A skąd wzięła się nazwa koła?
– Za Kudrami rozciąga się niewielki lasek, zwany przez mieszkańców olszyną. Pani Basia, u której zrobiliśmy pierwsze babskie taktyczne spotkanie, wymyśliła nazwę "Dziewczyny sprzed olszyny". Jednak z uwagi, że na oficjalnym spotkaniu organizacyjnym nie zabrakło chętnych mężczyzn do zapisania się do koła, przyjęliśmy więc nazwę "Drużyna sprzed olszyny". Patrycja zrobiła nam super logo, które świetnie oddaje ideę i energię członków, a jest nas aż 48 osób, w tym 26 kobiet i 22 mężczyzn – zaznacza i dodaje, że zaraz po wystartowaniu z działalnością, niezwykle ważna dla koła okazała się pomoc w postaci dotacji z ARiMR-u, za które członkowie kupili namiot i akcesoria niezbędne do wyposażenia kulinarnego stoiska wystawienniczego. Udało się też zamówilć stroje. Od samego początku koło bierze udział w wielu uroczystościach i mocno angażuje się w kulturalne i społeczne życie gminy Jabłoń.
– W roku 2022, od razu po założeniu koła, wzięliśmy udział w Święcie Jabłka w Jabłoniu z przygotowaną wielką szarlotką, mającą około 2 mkw. Na obchody Narodowego Święta Niepodległości i wspólne śpiewanie pieśni patriotycznych w Gminnej Bibliotece Publicznej w Jabłoniu dosłownie „nawarzyliśmy bigosu”. W obydwu przypadkach było pysznie. Rok 2022 zakończyliśmy wspólnym ogniskiem wiejskim, a 13 stycznia 2023 członkowie również naszego koła z inicjatywy władz gminy wybrali się na koncert Zespołu Pieśni i Tańca „Śląsk”. Przed Wielkanocą namówiliśmy pozostałe wioski, należące do naszej parafii, do wspólnego uwicia wielkich palm wielkanocnych, a latem do przygotowania wieńców dożynkowych. W lipcu i sierpniu 2023 roku zorganizowaliśmy dwa pikniki rodzinne, w tym jeden w duchu zapobiegania przemocy w rodzinie i alkoholizmowi pod patronatem Ministerstwa Sprawiedliwości – opowiada Agata Korpysz.
Symbolem koła jest drzewo. – Olchy otaczają naszą wieś z każdej strony. Staraliśmy się to odnieść w naszym stroju. Mężczyźni w naszym kole to pnie, oparcie, siła. A kobiety jak korony drzew zdobią, dają cień, schronienie, otulają ramionami jak liście. W każdym człowieku jest moc, którą trzeba wydobyć. Warto być razem – wyjaśnia przewodnicząca.
PRZECZYTAJ TEŻ:
- Radzyńskie książniczki wróciły na ulicę. Zachwycają nowym wyglądem
- Seniorzy świętowali. Anna Tonkiel wyróżniona Bialską Nagrodą Kultury
- Wmurowali kamień węgielny pod przedszkole, na które czekają od lat
Sukces na arenie ogólnopolskiej
"Drużyna sprzed olszyny" stara się brać udział w różnych imprezach w naszym regionie, prezentując swoje wyroby rękodzielnicze i kulinarne. Największym sukcesem koła jest zwycięstwo w konkursie Bitwa Regionów zarówno na etapie powiatowym, wojewódzkim, a przede wszystkim zajęcie II miejsca w finale VIII edycji konkursu. Członkowie koła przygotowali udziec indyka wronimi uszami i kapustą kiszoną faszerowany, pieczony pod pierzynką z masła, podany z gamzą ziemniaczaną pod skwarkami i ogórkiem kiszonym. Danie to urzekło jurorów zarówno pod względem smaku jak i prezentacji.
– Wspólnie dopracowywaliśmy każdy szczegół, rozdzielaliśmy między sobą zadania. Wszystko szło nam tak sprawnie, że śmialiśmy się, że na pewno z góry wspierają nas nasze babcie i nasi dziadkowie, dzięki którym wspomnienia z dzieciństwa mogły odżyć. Kochamy swoją wieś i pomimo tego, że wiele z nas pracuje poza wsią, chcemy tu mieszkać i żyć – mówi przewodnicząca koła.
Bitwa Regionów 2023
Konkurs Kulinarny "Bitwa Regionów" z roku na rok cieszy się coraz większym zainteresowaniem kół gospodyń wiejskich i stowarzyszeń z terenów wiejskich. W tegorocznej edycji konkursu zarejestrowano rekordową liczbę aż 3528 zgłoszeń.
Celem konkursu jest przede wszystkim promowanie regionalnych potraw oraz bogactwa i różnorodności lokalnych tradycji kulinarnych. Ważnym aspektem jest także promowanie i wspieranie działalności kół gospodyń wiejskich, a co za tym idzie aktywizowanie lokalnych społeczności wiejskich. Organizatorami "Bitwy Regionów" są Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi wraz z Krajowym Ośrodkiem Wsparcia Rolnictwa przy współpracy Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa oraz Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego.
Konkurs odbywa się w trzech etapach. Pierwszym jest weryfikacja pod względem formalnym nadesłanych zgłoszeń w Krajowym Ośrodku Wsparcia Rolnictwa i prezentacja dań podczas wydarzeń powiatowych. Zespoły, które zwyciężyły na tym szczeblu, przechodzą do etapu wojewódzkiego. Zespół, którego potrawa otrzyma najwięcej punktów podczas eliminacji wojewódzkich, kwalifikuje się do ostatniego, centralnego etapu konkursu.
Finaliści Bitwy Regionów 2023 i ich popisowe potrawy:
- województwo dolnośląskie: Koło Gospodyń Wiejskich Kluczowianki – schab w borowikach,
- województwo kujawsko-pomorskie: Koło Gospodyń Wiejskich Ziemi Starotoruńskiej w Przysieku – gęsina w sosie śliwkowo- cebulowo-miodowym, kluseczki, buraczki
- województwo lubelskie: Koło Gospodyń Wiejskich “Drużyna sprzed olszyny” w Kudrach – udziec indyka wronimi uszami i kapustą kiszoną faszerowany, pieczony pod pierzynką z masła, podany z gamzą ziemniaczaną pod skwarkami i ogórkiem kiszonym,
- województwo lubuskie: Koło Gospodyń Wiejskich Muszkowianki – indyczka nadziewana pieczarkami, pieczona w towarzystwie słodkiej gruszki i renety,
- województwo łódzkie: Koło Gospodyń Wiejskich w Niwach – zupa grzybowa z warzywami korzennymi, kaszą i chipsem z jarmużu,
- województwo małopolskie: Koło Gospodyń Wiejskich Szaflary – ślebodna jorka z saflarzańskiej dziedziny piecono na zawaterniku,
- województwo mazowieckie: Koło Gospodyń Wiejskich w Zielonej – zieleńska szynka z nogą,
- województwo opolskie: Koło Gospodyń Wiejskich Miechowa – przekładaniec miechowski (potrawa z kapusty kiszonej, pęczaku i kaszanki) podany ze swojską musztardą,
- województwo podkarpackie: Koło Gospodyń Wiejskich w Leszczawie Dolnej – karczek z dzika z plackami ziemniaczanymi i sosem z grzybów leśnych,
- województwo podlaskie: Koło Gospodyń Wiejskich Olmoncianki – polędwiczki wieprzowe z podlaskiego stołu,
- województwo pomorskie: Kaszubskie Stowarzyszenie Agroturystyczne ,,Kościerska Chata” – zupa rybna z ziemniakami – Rebionka z bulwami,
- województwo śląskie: Koło Gospodyń Wiejskich Karolinki w Kamienicy Polskiej – doskonałe pieczonki z siadłym mlekiem lub maślanką,
- województwo świętokrzyskie: Koło Gospodyń i Gospodarzy Wiejskich w Tarczku – męcybuły,
- województwo warmińsko-mazurskie: Koło Gospodyń Wiejskich Jesionowianki – sandacz okraszany koperkiem, pod pierzyką z aksamitnej śmietanki podany z warmińskimi plincami, surówką z pora, jabłka i marchewki, karmelizowaną marchewką i buraczkiem oraz kompotem z rajskiego sadu,
- województwo wielkopolskie: Koło Gospodyń Wiejskich Noskowo – Radomice – Strzyżewo Feniks – dziki gołąbek w modrej otulony kremowym sosem z borowików brunatnych,
- województwo zachodniopomorskie: Koło Gospodyń Wiejskich “Ach te Baby” – ryba w ogniu z kwaśnikiem.
PRZECZYTAJ TEŻ:
- Stowarzyszenie Wspólny Świat otrzymało czek na 3 mln zł
- Bmw rozpadło się na kawałki. Kierowca w ciężkim stanie
- Nie ustąpił pierwszeństwa na skrzyżowaniu. Doszło do zderzenia
- Pieszy z mandatem, bo nagrywał kierowcę na ulicy. Jest wyrok sądu
- Uwaga rowerzyści, straż miejska czeka z mandatami. Sprawdź od kiedy
Napisz komentarz
Komentarze