– Dzięki nowym liniom zwiększymy produkcję wafli, rurek i draży. Będziemy również produkować wyroby Adam Foods, zgodnie z recepturami naszego hiszpańskiego właściciela. Zakładamy, że produkcja docelowo zwiększy się o kilka tysięcy ton ciastek rocznie. Nowe linie produkcyjne będą oddawane do użytku etapami. Pierwsze z nich rozpoczną pracę już w 3. kwartale 2024 r., a ostatnie prace powinny zakończyć się w 1. kwartale 2025 r. W związku z tym niezwłocznie potrzebujemy zwiększyć nasze zatrudnienie – informuje Jarosław Zawadzki, prezes firmy dr Gerard.
Potrzebni pracownicy
Jak wskazuje, do zakładu w Radzyniu Podlaskim dr Gerard zatrudni około 60 osób, a do zakładu w Międzyrzecu Podlaskim około 200. Firma poszukuje operatorów maszyn cukierniczych, maszyn pakujących, czekoladowych, ciastowych, pracowników produkcji i pracowników liniowych.
Dodaje, że kandydaci do pracy nie muszą mieć dużego doświadczenia, ponieważ nowi pracownicy przejdą odpowiednie szkolenia. Natomiast zainteresowani powinni posiadać umiejętność planowania i organizacji swojej pracy, podstawową wiedzę techniczną oraz książeczkę do celów sanitarno-epidemiologicznych. Mile widziane jest doświadczenie w pracy w produkcji spożywczej.
Znany i doceniany pracodawca
Zauważa, że firma oferuje atrakcyjne wynagrodzenie i pracę w nowoczesnych zakładach produkcyjnych, możliwości rozwoju i awansu oraz świadczenia pozapłacowe – wczasy pod gruszą, premię koleżeńską, dofinansowanie opieki medycznej, karty sportowej oraz produkty firmy na święta.
Producent ciastek jest również otwarty na współpracę ze szkołami zawodowymi w celu umożliwienia odbywania przez uczniów praktyk i staży oraz chętnie zatrudnia obcokrajowców. CV można przesyłać na adres: [email protected].
Jak wskazuje Jarosław Zawadzki, Dr Gerard jest znanym i docenianym pracodawcą w regionie. Dwa razy z rzędu (w 2022 i 2023 roku) znalazł się w gronie „Najlepszy Pracodawca” magazynu Forbes. W rankingu w 2023 roku, w którym w sumie wzięło udział 1 900 przedsiębiorstw, znalazł się wśród 15 najlepszych firm w kategorii „Produkcja Dóbr Konsumpcyjnych Nietrwałych”.
Nowe produkty na rynku
- W ostatnim czasie dr Gerard wprowadził na rynek pod własną marką pierwsze produkty swojego właściciela – hiszpańskiej firmy Adam Foods. Do sklepów sieci Żabka trafiły dwa smaki ciastek Filipinos. Natomiast nowym, autorskim produktem firmy dr Gerard są tartaletki kakaowe w dwóch wariantach - z kremem o smaku słonego karmelu i posypką z prażonej kukurydzy oraz z kremem kawowym i posypką z prażonych ziaren kakao. Z okazji piłkarskich mistrzostw Euro 2024 na rynku pojawiła się również limitowana edycja kultowego krakersa Artur mix 90 g. Na jesień tego roku dr Gerard planuje dużą kampanię wizerunkową promującą produkty - mówi prezes Dr Gerard.
Przekazuje też, że dr Gerard to jeden z największych producentów ciastek i wafli w Polsce oraz całym regionie Europy Środkowo-Wschodniej. - Szeroka gama produktów spółki obejmuje ponad 200 pozycji, m.in. wafle w czekoladzie, markizy, ciastka kruche, ciastka z nadzieniem i polewą czy pierniki. Produkcja firmy zlokalizowana jest w dwóch zakładach – w Międzyrzecu Podlaskim i Radzyniu Podlaskim - mówi Jarosław Zawadzki.
Dodaje, że poza sprzedażą krajową, produkty dr Gerard są eksportowane do prawie 50 krajów. Firma posiada spółki zależne w Rumunii i na Węgrzech. Sprzedaż dr Gerard za 2023 r. przekroczyła 500 milionów złotych. Właścicielem dr Gerard jest hiszpańska firma Adam Foods, specjalizująca się w produkcji ciastek, pasztetów, miodu, ciast, bulionów i chleba, która jest liderem sprzedaży w sektorze ciastek w Hiszpanii i Portugalii.
Napisz komentarz
Komentarze