Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
poniedziałek, 23 września 2024 20:32
Reklama
Reklama Baner reklamowy - warsztat samochodowy - pogotowie

Straszą drogim cukrem. Ceny ostro w górę

Produkty zawierające cukier mogą znacznie podrożeć. Problemów trzeba szukać daleko od Polski.
Straszą drogim cukrem. Ceny ostro w górę
Zgodnie z najnowszym odczytem „koszyka cenowego” serwisu dlahanldu.pl kilogram cukru białego kryształ kosztuje średnio 4,86 zł. Ale maksymalna cena w sklepach dochodzi do 7,99 zł. I może być drożej

Autor: Canva

Zgodnie z najnowszym odczytem „koszyka cenowego” serwisu dlahanldu.pl kilogram cukru białego kryształ kosztuje średnio 4,86 zł. Ale maksymalna cena w sklepach dochodzi do 7,99 zł. I może być drożej.

Rynek cukru przeżywa wstrząs

Giełdowe ceny szybują w górę, osiągając najwyższe notowania od 2008 roku – alarmuje wp.pl. I dodaje, że przyczyny takiego stanu rzeczy trzeba szukać za granicą.

Chodzi o pożary, które zniszczyły uprawy w Brazylii, i panującą tam suszę, co znacznie obniżyło plony.

Dotyczy to oczywiście trzciny cukrowej, ale ma przełożenie na rynek globalny.

„W Polsce już od dłuższego czasu cukier drożeje z powodu rosnących kosztów produkcji oraz inflacji. Nadchodzące podwyżki na światowych rynkach dodatkowo podbiją ceny w polskich sklepach, co odczują wszyscy konsumenci, szczególnie osoby często korzystające z produktów zawierających cukier. Wzrosty te mogą wpłynąć także na branżę gastronomiczną, która będzie zmuszona podnieść ceny deserów i napojów słodzonych” – donosi legaartis.pl.

Czy jest się czego bać?

I czy faktycznie grożą nam podwyżki? Sytuacja na rynku jest niepewna. Z jednej strony jest Brazylia, z drugiej Europa, która generalnie notuje dobre zbiory. 

„(...) mimo chwilowego uspokojenia globalny rynek cukru pozostaje wrażliwy na ekstremalne warunki pogodowe i zmiany cen surowców” - ocenia topagrar.pl. A forsal.pl uczula, że brazylijskie kłopoty mogą oznaczać problemy również w Polsce.

„Przełożenie tego, co się dzieje z ceną na rynku giełdowym w Ameryce, na to, co się dzieje z ceną za kilogram cukru w polskim sklepie jest skomplikowane i mocno rozciągnięte w czasie. Jednak jeśli trend wzrostowy na rynkach się utrzyma, to prędzej czy później cukier podrożeje także w naszych sklepach” – czytamy.


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz
Komentarze
Reklama
Reklama
Reklama
KOMENTARZE
Reklama
Reklama