Popularyzowanie w środowisku wiejskim wiedzy w zakresie racjonalnego żywienia, rozpowszechniania oryginalnych przepisów, a także promowanie naturalnych warzyw i owoców uprawianych w naszych przydomowych ogródkach to główny cel konkursów organizowanych z powodzeniem od wielu lat przez siedlecki oddział Mazowieckiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego i poszczególne gminy z terenu powiatu. W wiejską tradycję wpisały się również olimpiady wiedzy o gospodarstwie domowym, przedsiębiorczości i ekologii.
Tym razem w budynku OSP w Starych Szpakach odbył się konkurs kulinarny na „Najlepszą potrawę z warzyw strączkowych” oraz olimpiada wiedzy o gospodarstwie domowym. Wszystkie zgłoszone potrawy oceniane były przez komisję konkursową składającą się z przedstawicieli MODR, władz gminnych, przedstawicieli lokalnych instytucji, sponsorów i przedstawicieli sołectwa Stare Szpaki. Wydarzenie uświetniły występy zespołów „Marysieńki” ze Starych Szpak, „Sąsiadeczki” z Kobylan oraz „Korniczanie” ze Starej Kornicy.
W konkursie na „Najlepszą potrawę z warzyw strączkowych” I miejsce, za zupę z ciecierzycy i soczewicy, wywalczyły gospodynie z KGW Kornica-Kolonia, II miejsce przyznano paniom z KGW Nowa Kornica za ich przepyszne kartacze z soczewicy, natomiast III miejsce zajęły rozśpiewane gospodynie z zespołu „Korniczanie”, którym laur dały pierogi pieczone z bobem. Jury przyznało także wyróżnienia, które zdobyły gospodynie z KGW Kobylany za kiełbaski z fasoli, z KGW Wygnanki za burgery z soczewicy, oraz z KGW Stare Szpaki za smalec z fasoli.
Laureatkami Gminnej Olimpiady Wiedzy o Gospodarstwie Domowym, Przedsiębiorczości i Ekologii zostały: Małgorzata Szpura, która zajęła I miejsce, II przyznano Ewie Szydłowskiej, natomiast III wywalczyła Teresa Radzikowska.
Napisz komentarz
Komentarze