Jak 100-procentowe soki i musy owocowo-warzywne mogą pomóc zyskać cenne chwile dla bliskich? Oto propozycje Zuzanny Anteckiej, dietetyczki i ekspertki kampanii „Soki i musy – witaminy w wygodnej formie”.
Na starość najbardziej w życiu żałujemy, że niewystarczająco dbaliśmy o relacje z bliskimi nam ludźmi. W codziennym życiu poświęcamy wiele czasu na obowiązki zawodowe, czynności domowe, dojazdy, zakupy. Potem basen, dodatkowy angielski, spotkanie biznesowe – wciąż biegniemy, by zdążyć. Zawsze w pośpiechu, docieramy na miejsce, realizujemy cele, osiągamy sukcesy. Ciągle jednak brakuje nam czasu dla rodziny i przyjaciół. A przecież bez nich nasze sukcesy, codzienna bieganina czy zawodowe zmagania nie miałyby sensu.
Wspólne wieczory
Nie musimy szukać wciąż nowych atrakcji. Kino, kawiarnia czy centrum handlowe poczekają. Cieszmy się tym, co mamy. Wieczory to świetny moment na refleksję i zwolnienie tempa. Gdy zbliża się wiosna, ale na dworze wciąż jest chłodno, zdecydowanie łatwiej o spotkanie, wspólną rozmowę przy herbacie czy zabawę z dziećmi w domowym zaciszu. Wystarczy grono najbliższych, wygodny fotel, ulubiona planszówka i coś do przegryzienia, by zrelaksować się, uzupełnić pokłady energii oraz spędzić miło czas. Spotkanie z bliskimi to moment, w którym warto celebrować bycie razem, nie tracąc cennego czasu np. na siedzenie w kuchni.
Sprzątanie może poczekać
Nie wszystkie obowiązki trzeba zawsze wypełniać. Nie zawsze musimy być wzorowymi gospodyniami i gospodarzami. Czasem można sobie odpuścić i pofolgować. Nie pozmywać, nie odkurzyć, zostawić na później mycie okien, pranie czy niektóre zakupy. Bliscy i czas spędzony z nimi są ważniejsi. A gdy trzeba będzie nadrobić zaległości? Rozłóżmy obowiązki pomiędzy wszystkich domowników, zaangażujmy najmłodszych, partnera, partnerkę, nie bierzmy wszystkiego na siebie.
Szukajmy SMART rozwiązań w kuchni!
Udany wieczór to dobre towarzystwo, pomysł na wspólne spędzenie czasu – czy to przy grach czy filmie oraz smaczne jedzenie do podzielenia się z bliskimi. Co zrobić, by na stole znalazło się to, co wartościowe, smaczne, a jednocześnie proste w przygotowaniu? Naszym najbliższym chcemy podawać zbilansowane posiłki zawierające witaminy i niezbędne substancje odżywcze. Wiemy jak istotne jest, by dieta była urozmaicona i obfitowała w różne rodzaje warzyw i owoców, które odpowiednio dobrane dostarczą witamin oraz zapewnią dobre samopoczucie i kondycję. Czy można w mgnieniu oka przygotować wartościową przekąskę na wspólny, rodzinny wieczór?
– Wielozadaniowość to prawdziwe wyzwanie. Dlatego ważne jest, by szukać sposobów na ułatwienie życia i optymalizację naszych działań. Przygotowanie warzyw i owoców kojarzy nam się z trudną i angażującą czynnością. Tymczasem najlepiej sprawdzają się rozwiązania najprostsze. Warto korzystać z ułatwień i sięgać po gotowe produkty o wysokiej wartości odżywczej, jak chociażby soki 100% i musy. Jedna saszetka musu czy szklanka soku
z powodzeniem może zastąpić jedną z zalecanych 5 porcji warzyw i owoców dziennie, a nie musimy nic kroić i obierać. Oszczędzamy w ten sposób czas, który możemy poświęcić rodzinie. Dodatkowo warto pamiętać, że produkty te nie zawierają dodanych substancji słodzących, barwników i konserwantów – mówi Zuzanna Antecka, dietetyk, specjalista ds. żywienia i ekspert kampanii „Soki i musy – witaminy w wygodnej formie”.
Zgodnie z zaleceniami Światowej Organizacji Zdrowia powinniśmy spożywać minimum 400 g owoców i warzyw dziennie, najkorzystniej w 5 porcjach. Soki 100% i musy owocowo-warzywne to produkty, które w łatwy i dostępny sposób urozmaicają dietę. Nie zawierają dodanych substancji, dlatego też odpowiadają składem owocom i warzywom, z których zostały wyprodukowane. Do tego pyszna przekąska z warzyw czy prosta kolacja. Sprawdźcie koniecznie propozycje dietetyka.
A oto kilka prostych pomysłów na umilenie rodzinnych wieczorów – propozycje Zuzanny Anteckiej, dietetyka, specjalisty ds. żywienia i eksperta kampanii „Soki i musy – witaminy w wygodnej formie”.
PIECZONA CIECIERZYCA
2 porcje
SKŁADNIKI
1 puszka ciecierzycy (można użyć suchej uprzednio namoczonej i ugotowanej*)
1 łyżka oliwy z oliwek
¼ łyżeczki soli morskiej
½ łyżeczki słodkiej papryki
¼ łyżeczki kurkumy
szczypta mielonego chili
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
PRZYGOTOWANIE
Rozgrzać piekarnik do temperatury 200 º C z funkcją grzania góra-dół. Przygotować blachę wykładając ją papierem do pieczenia. Ciecierzycę wypłukać i odsączyć na sicie, następnie wysypać na papierowy ręcznik i osuszyć. Przenieść ją na blachę i piec 15 minut w nagrzanym piekarniku. Po tym czasie wyjąć ją i wymieszać w misce z przyprawami, solą i oliwą. Ponownie wyłożyć na blachę i piec przez 15 minut, aż cieciorka będzie chrupiąca. Wyłączyć piekarnik i zostawić w nim cieciorkę, aż ostygnie – będzie jeszcze bardziej chrupiąca, lecz gdy się śpieszysz możesz wyjąć ją od razu. Przed podaniem wymieszać z drobno posiekaną pietruszką.
*Suchą ciecierzycę namoczyć w zimnej wodzie (najlepiej na noc). Po tym czasie odcedzić ją na sicie i przelać zimną wodą. Ciecierzycę ponownie włożyć do garnka zalać zimną wodą
i gotować 50 – 60 minut pod przykryciem. Można dodać liść laurowy lub ząbek czosnku aby wzbogacić jej smak.
DODATKOWO: 1 szklanka soku jabłkowego
KANAPKA Z PASTĄ BROKUŁOWĄ
2-3 porcje
SKŁADNIKI
Pasta
200 g ugotowanego brokuła (ok. ½ główki) - najlepiej wykorzystać brokuła ugotowanego poprzedniego dnia np. do obiadu
100 g sera feta
1 ząbek czosnku
garść płatków migdałowych
świeżo zmielony pieprz
woda
Kanapki
3-4 kromki ulubionego pieczywa pełnoziarnistego
10 pomidorków koktajlowych
świeża bazylia
PRZYGOTOWANIE
W blenderze zmiksować wszystkie składniki na pastę, uzupełnić wodą do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
Kanapki posmarować delikatnie masłem, pastą. Udekorować pomidorkami koktajlowymi lub bazylią
DODATKOWO: Porcja musu owocowego
MAKARON Z PESTO SZPINAKOWYM
4 porcje
SKŁADNIKI
500 g makaronu
2 garści młodego szpinaku (baby)
2 garści bazylii
2 łyżki nasion słonecznika
2 ząbki czosnku
50 g sera typu parmezan + 2 łyżki
⅓ szklanki oliwy z oliwek
6-7 pomidorów (mogą być suszone)
sól, pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE
Szpinak i bazylię umyć. W blenderze zmiksować szpinak, bazylię, nasiona, ser, czosnek i oliwę na gładką masę. Jeśli będzie gęsta, dodać 1 łyżkę wazową wody spod gotującego się makaronu. Doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem do smaku. Pomidory posiekać. Makaron ugotować al dente w dużej ilości osolonej wody. Odcedzić i wrzucić z powrotem do garnka. Wymieszać z pesto oraz suszonymi pomidorami. Wyłożyć na talerze i posypać serem startym na drobnej tarce.
DODATKOWO: 1 szklanka soku wieloowocowego
Kampania „Soki i musy – witaminy w wygodnej formie” jest finansowana z budżetu Unii Europejskiej, Rzeczypospolitej Polskiej oraz ze środków Funduszu Promocji Owoców
i Warzyw, stanowiących wkład własny KUPS.
Więcej informacji na temat kampanii jest dostępnych na stronie www.sokiimusy.eu oraz na fanpage „Żyj SMART” na Facebooku.
Napisz komentarz
Komentarze