Dla takich właśnie osób powstały diety pudełkowe, inaczej nazywane cateringiem - np. catering dietetyczny Białystok. To wygodny, smaczny i szybki sposób na szybkie zrzucenie zbędnych kilogramów i utrzymaniu prawidłowej wagi!
Catering dietetyczny, a dostępne rodzaje posiłków
Catering dietetyczny pozwala określić ilość posiłków, ich kaloryczność oraz rodzaj. Możesz określić jaką dietę stosujesz, jakie mają być jej makroelementy, a o resztę zadba dietetyk. Jakie rodzaje diet oferuje catering dietetyczny?
- Wegetarianizm – Wegetarianie w różnym stopniu unikają produktów pochodzenia zwierzęcego. Rodzaje diet wegetariańskich obejmują:
- Owowegetarianizm. Owowegetarianie oprócz jajek jedzą głównie rośliny. Nie jedzą nabiału, mięsa ani ryb.
- Laktowegetarianizm. Laktowegetarianie oprócz produktów mlecznych jedzą głównie rośliny. Nie jedzą jajek, mięsa ani ryb.
- Laktoowowegetarianizm. Laktoowowegetarianie oprócz jajek i nabiału jedzą rośliny. Nie jedzą mięsa ani ryb.
- Weganizm – Weganie stosują dietę roślinną bez produktów pochodzenia zwierzęcego. Nie jedzą jajek, nabiału, mięsa, ryb ani niczego przygotowanego z tych produktów. Niektórzy weganie również nie będą spożywać miodu ani żelatyny.
- Pescetarianizm – Pescetarianie jedzą głównie rośliny i ryby. Nie jedzą mięsa. Większość pescetarian je nabiał i jajka, choć niektórzy nakładają sobie własne ograniczenia.
- Keto – „Keto”, czyli dieta ketogeniczna, to dieta o bardzo niskiej zawartości węglowodanów i wysokiej zawartości tłuszczu. Unikaj produktów o wysokiej zawartości węglowodanów, takich jak pieczywo, wypieki, ziemniaki, makarony i ryż. Mięso i owoce morza, nabiał, owoce i warzywa o niskiej zawartości węglowodanów, jajka i orzechy są przyjazne dla ketogeników. Dieta ta jest bardzo popularna i często oferowana przez catering dietetyczny - np. dieta pudełkowa Ostróda.
- Paleo – „Paleo”, czyli dieta paleolityczna lub „dieta jaskiniowa”, to specjalna dieta skoncentrowana na unikaniu przetworzonej żywności i jedzeniu „zdrowo - czysto”. Ta dieta składa się głównie z mięsa, ryb, warzyw i owoców, a wyklucza produkty mleczne lub zbożowe, żywność przetworzoną/pakowaną oraz żywność zawierającą substytuty cukru.
- FODMAP – „FODMAP” to skrót od krótkołańcuchowych węglowodanów i alkoholi cukrowych, które występują w żywności, naturalnie lub jako dodatek. Ta dieta jest często stosowana przez osoby cierpiące na choroby lub mające problemy żołądkowo-jelitowe. Unikaj fasoli, soczewicy, pszenicy, produktów mlecznych z laktozą, syropu kukurydzianego o wysokiej zawartości fruktozy i sztucznych słodzików. Osoby na diecie o niskiej zawartości FODMAP często mają wysoce wyspecjalizowane ograniczenia.
Napisz komentarz
Komentarze