Trudna sytuacja w naszym regionie przekłada się bezpośrednio na branżę spożywczą. Rosnące ceny żywności wywołują niepokój i zmuszają do zmiany nawyków. Na szczęście rodzima produkcja rolna pozwala na generowanie sporych nadwyżek zbóż, które zapewniają niezakłócony dostęp do żywności nawet przy znacząco wyższym popycie z uwagi na duży napływ uchodźców do naszego kraju. Rosnące ceny ropy oraz rezygnacja z rosyjskich surowców przekłada się jednak na wyższe ceny transportu.
Z jakimi problemami mierzy się branża rolno-spożywcza?
Obecna sytuacja jest niezwykle wymagająca dla wielu branż, w tym dla branży rolno-spożywczej. Rosnące ceny surowców nie są jedynym problemem, z jakim mierzy się polskie rolnictwo. Zmiany klimatu i wydłużający się okres suszy przysparzają rolnikom większej ilości pracy i ponoszonych nakładów koniecznych do uprawy roślin. Eksperci alarmują, że w Polsce od siedmiu lat występuje okres permanentnej suszy meteorologicznej zajmującej coraz większy obszar. Spadający poziom wody w rzekach i jeziorach wiąże się z wieloma problemami, z którymi się obecnie borykamy.
Sytuacja geopolityczna jest obecnie na tyle dynamiczna, że stanowi również zagrożenie dla branży rolno-spożywczej. Zupełnie nowym zagrożeniem, z jakim muszą mierzyć się duże gospodarstwa, rolne jest zagrożenie cyberatakami. Posiadając dużą flotę nowoczesnych maszyn, stajemy się potencjalnym celem dla hakerów. Zakłócenie pracy maszyn rolniczych wpływa negatywnie na zbieranie plonów, zasiewy, czy wykonywanie oprysków, a każde z tych działań może mieć charakter destabilizujący. Eksperci ostrzegają, że sprzęty rolnicze takie jak: kombajny, drony lub opryskiwacze mogą stać się łatwym celem cyberataku, ponieważ są wyposażone w nowoczesne technologie podatne na takie działania. Producenci maszyn rolniczych dokładają wszelkich starań, aby zabezpieczyć przed nimi sprzęty.
Działania wzmacniające utrzymanie łańcuchów dostaw
Producenci żywności mierzą się z wieloma trudnościami. Ich globalny zasięg występowania oddziałuje niekorzystnie na łańcuchy dostaw. W walce o lepszą efektywność zakładów produkujących artykuły spożywcze producentom pomagają dostawcy kompleksowych rozwiązań. SALMON HYGIENE projektuje nowoczesne systemy wspierające utrzymanie wysokiego poziomu higieny, bezpieczeństwa i jakości żywności. Dostarcza gotowe narzędzia zapewniające efektywną komunikację i lepsze efekty pracy. Dowiedz się, jak wdrożyć te działania w swoim zakładzie na stronie https://salmonhygiene.pl/system-kodowania-kolorami/.
Korzystanie z najnowocześniejszych rozwiązań dostarczanych przez ekspertów to gwarancja najwyższej jakości. Z pełną ofertą możesz zapoznać się na stronie salmonhygiene.pl. Aby łańcuchy dostaw pozostawały wydajne, niezwykle ważne jest przestrzeganie najwyższych standardów higieny przez każdego z kontrahentów. Zobligowanie ich do wdrożenia międzynarodowych standardów bezpieczeństwa żywności to odpowiednia metoda, aby ujednolicić normy jakości i korzystać z oferty jedynie sprawdzonych i rzetelnych dostawców. Wprowadzony w 2002 roku certyfikat bezpieczeństwa IFS – International Featured Standard został opracowany przez przedstawicieli branży spożywczej z Niemiec. Obecnie jest on uznawany w całej Europie Zachodniej, z wyjątkiem Wielkiej Brytanii stosującej standard BRC. Przestrzeganie jednolitego systemu oceny jakości i bezpieczeństwa procesów związanych z produkcją żywności na terenie Europy sprawia, że zarządzanie łańcuchem dostaw staje się łatwiejsze. Redukcja kosztów nie musi w tym przypadku kojarzyć się negatywnie, ponieważ przekłada się na wyższą jakość żywności, a tym samym większą satysfakcję konsumentów. Standard IFS jest wymagany przez sieci handlowe z Francji i Niemiec. Oznacza to, że dostawcy sklepów takich jak między innymi Auchan, Carrefour, Lidl, czy Real zobowiązani są do wdrożenia tej certyfikacji w swoich zakładach.
Napisz komentarz
Komentarze