Radzyńska spółdzielnia przywiozła z Olsztyna aż trzy nagrody. Hitem serowym okrzyknięte zostały sery marki Serenada, które otrzymały miano Serowego Króla. Nagrodą szczególną tegorocznego Ogólnopolskiego Święta Sera był puchar prezesa Krajowego Związku Spółdzielni Mleczarskich Waldemara Brosia, przyznany Spomlekowi za najwyższą jakość serów długodojrzewających Skarby Serowara (Bursztyn, Rubin, Szafir).
Jest to kolejny sukces spółdzielni w takich konkursach. Głównym celem festiwalu jest ukazanie konsumentom najwyższej jakości oraz wartości odżywczej serów i twarogów produkowanych przez krajowy przemysł mleczarski. W programie dwudniowej imprezy przewidziano stoiska eksperckie, na których konsumenci mogli skorzystać z porad znawców branży. Zostały przygotowane pokazy techniczno-laboratoryjne, a także konkurs marki Serenada, w którym były do wygrania upominki szkolne.
Organizatorem Święta Sera jest Katedra Mleczarstwa i Zarządzania Jakością Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie, który jest kolebką serowarstwa. Tu bowiem wykształcono ponad 80 procent kadr pracujących w mleczarstwie, a tutejsi naukowcy opracowali receptury połowy serów twardych i większości twarogów obecnych na polskim rynku.
Napisz komentarz
Komentarze