Chociaż spożywamy ją codziennie, to większość z nas nie zdaje sobie sprawy, jakie właściwości i dobroczynny wpływ na nasze zdrowie ma herbata. Poniżej kilka ciekawostek o herbacie i rad, jaki typ herbaty wybrać.
Pierwsza herbata
Legenda głosi, że herbatę odkrył, przez przypadek, w 2737 roku p.n.e. chiński cesarz Shennong. Cesarz pił przegotowaną wodę na tarasie. Wiejący w tym czasie wiatr sprawił, że do jego filiżanki wpadło kilka liści herbaty. Władcy bardzo posmakował napój i tak o to powstała pierwsza herbata.
Czarna herbata została odkryta wiele lat później także przez przypadek. Zielona herbata, która była transportowana statkami z Chin do Anglii, zamokła. Załoga statku nie zauważyła tego i mokre liście zaczęły fermentować, zmieniając przy tym kolor liści i aromat. Herbata w tamtych czasach była bardzo droga, dlatego postanowiono wysuszyć liście i parzyć pomimo „zepsucia”. Napój posmakował i wkrótce zaczęto produkować czarną herbatę.
Rodzaje herbat
Herbata czarna jest najbardziej znaną, 90 proc. herbat sprzedawanych na Zachodzie to herbaty czarne. Jest jasno lub ciemnoczerwona, ma mocny, wyrazisty smak, ponieważ jest poddawana procesowi pełnej fermentacji. Powinna być spożywana ciepła, bo tylko taka ma właściwy sobie smak.
Czarna herbata jest bogata w teinę, przez co działa pobudzająco, i fluor, który chroni zęby przed próchnicą. Jest polecana osobom z nadciśnieniem, ponieważ obniża ciśnienie krwi, a także poprawia krążenie. Występujące w niej flawonoidy wzmacniają naczynia krwionośne i przeciwdziałają zakrzepom krwi.
Herbata zielona wytwarzana jest z tych samych liści, co herbata czarna, jednak nie podlega procesowi fermentacji lub podlega mu bardzo krótko. Dzięki temu herbata zielona zachowuje więcej właściwości chemicznych świeżych liści. Istnieją różne gatunki zielonej herbaty, które potrafią znacząco różnić się od siebie smakiem i aromatem.
Zielona herbata ma pozytywny wpływ na układ pokarmowy, ponieważ hamuje w nim rozwój bakterii i pobudza układ pokarmowy do wydzielania soków trawiennych. Jest polecana dla osób odchudzających się, gdyż przyspiesza metabolizm i usuwa zbędne produkty przemiany materii. Pobudza pęcherz moczowy, dzięki czemu szybciej możemy pozbyć się zbędnych produktów przemiany materii. Napar z drugiego parzenia podziała na nas uspokajająco i pomoże się zrelaksować.
Herbata czerwona to bardzo aromatyczny napar, o zabarwieniu ciemniejszym od herbaty czarnej. Jej smak ma charakterystyczny ziemisty posmak. Uzyskuje się ją w procesie utleniania, po czym przechodzi się do właściwej fermentacji.
Herbata czerwona nazywana jest „mordercą tłuszczu”, działa pobudzająco na wytwarzania soków trawiennych, stymuluje pracę jelit i przyspiesza metabolizm. Odpowiednia dla osób pracujących umysłowo, ponieważ poprawia pamięć i koncentrację. Obniża zawartość cholesterolu i poprawia krążenie. Zawiera znaczną ilość fluoru i wapnia.
Herbata biała nie podlega fermentacji, a produkowana jest z pąków lub młodych liści. Ma bladożółty kolor i jest najbardziej delikatna w smaku. Krótki okres zbioru wpływa na cenę, biała herbata w Polsce kosztuje od 20 zł do nawet 100 zł za kilogram. Biała herbata jest skarbnicą witaminy C, dlatego zalecane jest jej picie przede wszystkim w okresie jesienno-zimowym.
Jest zdrowszym zamiennikiem kawy. Dzięki wysokiej zawartości kofeiny, pozwala całkowicie wyeliminować kawę z diety. Zawarte w niej związki przeciwdziałają powstawaniu komórek rakowych. Biała herbata nazywana jest „eliksirem młodości”, zawarte w niej polifenole chronią nas przed wolnymi rodnikami.
Herbata yerba mate jest przyrządzana z liści i gałązek ostrokrzewu paragwajskiego. Ma cierpki smak, dlatego niektórym osobom może nie smakować. Parzenie tej herbaty wiąże się z całą ceremonią, do której potrzebne są specjalne akcesoria. Zawiera znacznie więcej kofeiny niż kawa, dlatego nie można jej pić zbyt często. Powoduje uczcie sytości, przyspiesza spalanie tłuszczów, jest bogata w przeciwutleniacze.
Herbata owocowa nie zawiera suszonych liści krzewu herbacianego, przygotowywana jest z suszu owocowego. Herbaty owocowe są bardzo aromatyczne i posiadają bogaty smak. Dzięki dużej zawartości witamin, są zdrowym napojem, polecanym do codziennego spożycia.
Herbata rooibos to herbata, którą odkryto dopiero w XX wieku, dzięki pewnemu Rosjaninowi, który przywiózł suszone liście czerwonokrzewu do Europy. Napar ma słodki, nieco miodowy smak i pozbawiony goryczy charakterystycznej dla herbaty zielonej i czarnej. Herbata rooibos nie zawiera kofeiny, dlatego może być spożywana przez dzieci. Zawiera sporą dawkę żelaza, cynku, magnezu i wapnia, dlatego szczególnie polecana jest dla dorastającej młodzieży i kobiet w ciąży.
Sposób przechowywania herbaty
Kiedy znajdziesz już odpowiednią dla siebie herbatę, nie zapomnij schować jej do zamkniętego pojemnika (na przykład do blaszanej puszki). Herbatę należy umieścić w pudełku, ponieważ bardzo łatwo wchłania inne zapachy. Nie należy przechowywać herbaty w lodówce lub zamrażarce, ponieważ może ona utracić swój smak.
Każdego dnia warto znaleźć chwilę czasu na przynajmniej jedną filiżankę herbaty. Zmniejszy to ryzyko zachorowania na nowotwór jelita grubego o 42 proc.. Herbata ma nie tylko wiele właściwości zdrowotnych, ale też pozytywnie wpływa na procesy myślowe i ogólne samopoczucie. W każdej wolnej chwili warto sięgnąć po kubek wypełniony gorącym naparem, bo jak mawiała Regina Helker: „Gdzie jest herbata, tam jest nadzieja.”
Małgorzata Głowacka
Zobacz też wywiad z pochodzącą z Białej Podlaskiej autorką książki o zdrowym odżywianiu: Zmiany w życiu rozpocznijmy od siebie
Napisz komentarz
Komentarze