Wybierając się na zakupy musimy przemyśleć swoje wybory. Może bowiem się okazać, że 50 zł nie wystarczy nawet na produkty pierwszej potrzeby: masło, chleb, śmietana, olej, makaron to już koszt prawie 30 zł. Jeśli do koszyka wrzucimy warzywa i owoce, nie ma szans żebyśmy zmieścili się w tej kwocie.
Według notowania cen zamieszczonego na stronie internetowej Lubelskiego Rynku Hurtowego "Elizówka" na dzień 24 maja, za zeszłoroczną cebulę zapłacimy średnio 4,20 zł/kg, za młodą ok. 5 zł/kg, za pietruszkę ok. 15 zł za kilogram, choć jeszcze tydzień temu jej cena mogła wynosić w supermarketach dwukrotnie więcej. Za młode ziemniaki zapłacimy ok. 4,5 zł, zaś za fasolę szparagową ok. 25 zł. Obecnie za truskawki na bialskim rynku zapłacimy ok. 14 zł za kilogram, a za czereśnie 18 zł. A gdzie na naszej liście zakupów mięso, które według analityków ma w najbliższym czasie podrożeć?
Według majowego raportu Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej w kwietniu 2019 r., w porównaniu z kwietniem 2018 r., w skupie do konsumpcji bezpośredniej wzrosły ceny skupu kapusty białej, aż o 639% (!), cebuli w spółdzielniach ogrodniczych o 245%, cebuli na targowiskach o 76%, pietruszki o 65%, pieczarek o 14%, marchwi o 6% i buraków ćwikłowych o 5%.
Cały artykuł przeczytacie w aktualnym numerze i e-wydaniu Słowa Podlasia, nr 22
Napisz komentarz
Komentarze