Gmina Sosnowica słynie ze smacznych ryb chyba na całą Polskę. Wobec tego rybne święto nie mogło się nie odbyć, mimo wciąż utrzymującej się pandemii COVID-19. Imprezę połączono z dożynkami, więc najpierw zorganizowano mszę świętą dziękczynną za tegoroczne plony. Odbyła się w miejscowym kościele.
Dalsza część sosnowickiego święta miała miejsce na gminnym targowisku. Były konkursy o tematyce rybnej i warsztaty z filetowania ryb. Pokazy kulinarne na dania z ryby prowadziła Agnieszka Filiks, uczestniczka kulinarnego show tvn-u MasterChef.
Znawczyni kulinariów przygotowała karpia smażonego w tradycyjnym wydaniu oraz pierogi z wędzonym pstrągiem na maślance w sosie chrzanowym w nowoczesnym wydaniu. Każdy mógł zdegustować jej przysmaków. Imprezę zakończyły koncerty i tańce.
Napisz komentarz
Komentarze