Na Urzeczu, w Kępie Nadbrzeskiej (gmina Karczew, pow. otwocki) rozstrzygnięto wojewódzki etap konkursu Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów. Jego celem jest poznanie i udokumentowanie regionalnych produktów żywnościowych, osadzonych głęboko w lokalnej tradycji i od lat wytwarzanych tymi samymi metodami, według tych samych receptur, a także dań i potraw regionalnych przyrządzanych według tradycyjnych receptur, z wykorzystaniem lokalnych, tradycyjnych surowców.
Wydarzenie zgromadziło producentów żywności tradycyjnej z całego Mazowsza. Jak co roku, finał regionalny konkursu na najlepszą potrawę i na najlepszy produkt żywnościowy został objęty honorowym patronatem Marszałka Województwa Mazowieckiego.
Do bitwy smaków stanęły również miejscowe gospodynie, których potrawy konkursowe zostały bardzo wysoko ocenione przez jury. W kategorii produktowej - produkt regionalny pochodzenia zwierzęcego, zwyciężyły aż trzy smakołyki przygotowane przez Koło Gospodyń Wiejskich w Niemojkach (gm. Łosice) - pasztet z wątróbek z żurawiną, sos z cukinii oraz ciasto drożdżowe z dynią i kruszonką. Laur zwycięzcy w tej kategorii otrzymały również gospodynie z KGW w Ruskowie „Ruskowianki” (gm. Platerów) za buzę na miodzie. Dodatkowo jury przyznało jeszcze wyróżnienie gospodyniom z Niemojek za syrop z kwiatów bzu czarnego.
W kategorii gastronomia pierwsze miejsce zajęły natomiast wybitne kucharki z KGW „Ruskowianki”, które przygotowały kluseczki z gruszczanką i maczanką oraz fusie z klopsem szczawiowym. Danie to otrzymało również nominację do nagrody „Perła 2022”.
CZYTAJ TAKŻE: Sukces uczennic ZSP. Na budownictwo pójdą bez rekrutacji
PRZECZYTAJ: Siostry Lilianna i Zuzanna Rudzkie z "Piksela" znów z sukcesami!
Napisz komentarz
Komentarze