Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
wtorek, 15 kwietnia 2025 19:31
Reklama
Reklama baner reklamowy word biała podlaska

KGW "Ruskowianki" z wygraną i szansą na nagrodę "Perła 2022"!

Pasztet z wątróbek z żurawiną, ciasto drożdżowe z dynią i kruszonką kluseczki z gruszczanką i maczanką oraz fusie z klopsem szczawiowym, to tylko niektóre z dań przygotowanych przez gospodynie z terenu powiatu na konkurs pn. „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”. Miejscowe specjały zebrały laury i wyróżnienia w każdej z kategorii konkursu, a danie przygotowane przez Koło Gospodyń Wiejskich w Ruskowie „Ruskowianki” nie tylko wygrało w kategorii gastronomia, ale zostało również nominowane do nagrody „Perła 2022”.
Reklama
KGW "Ruskowianki" z wygraną i szansą na nagrodę "Perła 2022"!
Danie KGW w Ruskowie „Ruskowianki” nie tylko wygrało w kategorii gastronomia, ale zostało również nominowane do nagrody „Perła 2022".

Źródło: fot. KGW Ruskowianki/Facebook

Na Urzeczu, w Kępie Nadbrzeskiej (gmina Karczew, pow. otwocki) rozstrzygnięto wojewódzki etap konkursu Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów. Jego celem jest poznanie i udokumentowanie regionalnych produktów żywnościowych, osadzonych głęboko w lokalnej tradycji i od lat wytwarzanych tymi samymi metodami, według tych samych receptur, a także dań i potraw regionalnych przyrządzanych według tradycyjnych receptur, z wykorzystaniem lokalnych, tradycyjnych surowców.

Reklama

Wydarzenie zgromadziło producentów żywności tradycyjnej z całego Mazowsza. Jak co roku, finał regionalny konkursu na najlepszą potrawę i na najlepszy produkt żywnościowy został objęty honorowym patronatem Marszałka Województwa Mazowieckiego.

Do bitwy smaków stanęły również miejscowe gospodynie, których potrawy konkursowe zostały bardzo wysoko ocenione przez jury. W kategorii produktowej - produkt regionalny pochodzenia zwierzęcego, zwyciężyły aż trzy smakołyki przygotowane przez Koło Gospodyń Wiejskich w Niemojkach (gm. Łosice) - pasztet z wątróbek z żurawiną, sos z cukinii oraz ciasto drożdżowe z dynią i kruszonką. Laur zwycięzcy w tej kategorii otrzymały również gospodynie z KGW w Ruskowie „Ruskowianki” (gm. Platerów) za buzę na miodzie. Dodatkowo jury przyznało jeszcze wyróżnienie gospodyniom z Niemojek za syrop z kwiatów bzu czarnego.

Kluseczki z gruszczanką i maczanką oraz fusie z klopsem szczawiowym przygotowane przez KGW Ruskowianki. Fot. Dawid Orłowski

W kategorii gastronomia pierwsze miejsce zajęły natomiast wybitne kucharki z KGW „Ruskowianki”, które przygotowały kluseczki z gruszczanką i maczanką oraz fusie z klopsem szczawiowym. Danie to otrzymało również nominację do nagrody „Perła 2022”.

CZYTAJ TAKŻE: Sukces uczennic ZSP. Na budownictwo pójdą bez rekrutacji

PRZECZYTAJ: Siostry Lilianna i Zuzanna Rudzkie z "Piksela" znów z sukcesami!

Reklama

Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Komentarze

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama