Biorąca udział w stażu młodzież kształci się w zawodach: kucharz, cukiernik i mechanik pojazdów samochodowych. – W Sewilli zdobywała wiedzę, i przede wszystkim doświadczenie zawodowe, u boku profesjonalistów w firmach adekwatnych do zawodu nauczanego w szkole w Polsce. Były to więc lokalne tradycyjne cukiernie i restauracje: Confiteria Asunción, Love Horno Artesano, Restaurante Ignacio Vidal oraz autoryzowane zakłady mechaniczne Fiata i Peugeota – informuje Katarzyna Bancarzewska, koordynatorka projektu.
Oprócz codziennej pracy młodzież wykorzystywała każdą wolną chwilę na poznanie zakątków pięknej Sewilli. Zwiedziła m.in. Złotą Wieżę, w której znajduje się obecnie małe muzeum marynarki wojennej, trzecią na świecie pod względem wielkości Katedrę La Giralda, pochodzący z XI wieku zespół pałacowy Real Alcázar oraz Plac Wenecki, po którym pływali łódkami. Zaś w Parque de María Luisa spędzali czas na wspólnej zabawie. – Niezapomniane wrażenia czekały młodzież na Gibraltarze, brytyjskim terytorium zamorskim na południowym wybrzeżu Półwyspu Iberyjskiego. W katastrofie lotniczej zginął tam generał Władysław Sikorski, a tablica upamiętniająca tamto zdarzenie znajduje się w Kaplicy Królewskiej przy Main Street. Podczas wspinaczki na Górę Gibraltarską uczestnicy mieli okazję zobaczyć magoty gibraltarskie, jedyny gatunek małp wolno żyjących w Europie – opowiada Katarzyna Bancarzewska.
Wyjazd na staż zawodowy odbywał się w ramach projektu "Czas na staż", finansowanego z pieniędzy programu Erasmus+. Kolejna grupa uczestników wyjedzie na wymarzony staż już w marcu, tym razem na Węgry.
Więcej na ten temat w najnowszym numerze i e-wydaniu Słowa Podlasia, 27 lutego
Jacek Korwin
Napisz komentarz
Komentarze