Od kilku tygodni wszyscy żyli imprezą organizowaną przez jednego z największych pracodawców w naszym regionie. Firma Wipasz obchodziła bowiem swoje 25-lecie, a przy okazji jubileuszu świętowano także otwarcie nowego zakładu drobiarskiego na terenie Międzyrzeca Podlaskiego.
Wipasz to największy polski producent pasz i lider w produkcji świeżego mięsa z kurczaka - firma w 100% oparta na polskim kapitale. Dzięki pełnej integracji procesu produkcyjnego oraz zastosowaniu innowacyjnych technologii, dostarcza swoim klientom produkty spełniające najwyższe normy jakościowe. Produkuje rocznie ponad milion ton paszy dla drobiu, trzody i bydła w 5 wytwórniach zlokalizowanych w całej Polsce. Zakład drobiarski w Mławie to najnowocześniejszy tego typu zakład w Europie - wytwarza dziennie ponad 440 ton mięsa z kurczaka.
Właśnie zakończyła się budowa kolejnego zakładu drobiarskiego w Międzyrzecu Podlaskim, który już niebawem podwoi moce produkcyjne firmy do 1 tysiąca ton mięsa gotowego do spożycia dziennie. Nowo wybudowany zakład to inwestycja warta 270 mln złotych, która stworzy ok. 1000 miejsc pracy. Obecnie firma eksportuje swoje produkty do 49 krajów, jednak na tym nie poprzestaje, prowadzi rozmowy z krajami Ameryki Północnej, Chinami, Kazachstanem.
Cały artykuł przeczytacie w aktualnym numerze i e-wydaniu Słowa Podlasia, nr 27
Napisz komentarz
Komentarze