Zachęcone aktywnością i sukcesami zaprzyjaźnionego Koła Gospodyń Wiejskich ze Starej Kornicy, gospodynie z Niemojek postanowiły spróbować powalczyć o certyfikat produktu tradycyjnego wydawany przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Ambitne kobiety pomysł przedyskutowały i dość szybko wybrały potrawę, którą uznały za najbardziej charakterystyczną dla rejonów wsi Niemojki, znajdującej się w gminie Łosice. Równie szybko, dzięki zaangażowaniu gospodyń na liście produktów tradycyjnych znalazło się pierwsze danie z terenu miasta i gminy Łosice, jakim są pierogi niemojskie z ziemniakami, soczewicą i pokrzywą, lebiodą lub szpinakiem.
Pamięć o tradycyjnych potrawach łosickiego regionu sięga początków ubiegłego wieku, kiedy mieszkańcami wsi Niemojki byli głownie włościanie i szlachta zagrodowa. - Moja prababka Julia pracowała w folwarku w Patkowie i tam jako młoda dziewczyna podpatrzyła kucharkę, która robiła pierogi w zielone ciapki. Te zielone mazaki na pierogach zaintrygowały ją do tego stopnia, że postanowiła dowiedzieć się jak to się dzieje, że pierogi nabierają właśnie takich kolorów. Okazało się, że pomysłowa kucharka do ciasta na pierogi dodawała świeżo posiekaną pokrzywę lub lebiodę, dzięki temu wyrobiona masa okraszała się zielonymi plamkami z tych ziół - wyjaśnia Maria Krawczyk z KGW Niemojki.
Przepis stał się niezwykle popularny w rejonach Niemojek ze względu na fakt, że danie to było całkowicie bezmięsne. - Trzeba przypomnieć, że w tamtych czasach na stołach królowały przede wszystkim ziemniaki, zboża i inne płody rolne. Okoliczna ludność utrzymywała się wyłącznie z rolnictwa - wyjaśnia Marianna Pawłowska z KGW Niemojki. (...)
Cały artykuł przeczytacie w papierowym i elektronicznym wydaniu Słowa Podlasia, z 11 lutego
Napisz komentarz
Komentarze