Uprawa papryki
Nasiona papryki najlepiej wysiać w pojemniku przed ostatnim przymrozkiem (druga połowa marca). Może to być także uprawa papryki pod osłonami, gdyż w ciepłym podłożu nasiona kiełkują najlepiej. Początkowo warto zapewnić im stałą temperaturę, która oscyluje w granicach 25 stopni Celsjusza. W późniejszym czasie papryka będzie tolerować temperaturę nawet o kilka stopni niższą. Należy jednak pamiętać, że poniżej 18 stopni Celsjusza papryka będzie rosnąć znacznie wolniej.
Podłoże dla papryki
Stanowisko powinno być dobrze nasłonecznione, ale także osłonięte od wiatrów. Gleba musi zawierać mnóstwo składników odżywczych i być przepuszczalna - warto zasilać ją kompostem. Glebę należy także systematycznie podlewać - wilgotność powinna oscylować między 70 a 80%. Susza nie sprzyja papryce - owoce mogą się zdeformować. Zbyt dużo wody także nie jest zalecane, gdyż korzenie mogą przestać rosnąć.
Papryka najlepiej rozwija się w glebie przewiewnej, lekko kwaśnej, próchniczej i możliwe szybko nagrzewającej się. Z tego względu powinna wzrastać w glebie gliniasto-piaszczystej, gdzie pH oscyluje między 6,7 a 7,2.
Uprawa papryki w przydomowym ogródku
Hodując paprykę należy pamiętać przede wszystkim o rozstawie, która wynosić powinna około 40 × 60 cm. Należy systematycznie ją nawadniać - zwłaszcza wtedy, gdy rzadko pada deszcz. W celu uniknięcia połamania papryki przez wiatr, można zastosować palikowanie.
Ochrona papryki
Ważne jest odchwaszczanie papryki oraz spulchnianie twardej gleby wokół. Istotną kwestią jest także ściółkowanie, zwykle słomą lub trocinami. W przypadku używania trocin, konieczne jest nawożenie azotem o 30% większe. Glebę można dodatkowo przykryć czarną folią, co zapewni roślinom stałą wilgotność, utrzymanie lub podniesienie ciepła, a także zahamuje wzrost chwastów.
Cięcie papryki
Konieczne jest cięcie papryki - za pierwszym liściem, nad owocem. Jednak aby to zrobić, na roślinie musi znajdować się co najmniej 8 zawiązanych owoców. Cięcie pozwala papryce lepiej dojrzeć oraz wydać większe i lepsze jakościowo plony.
Innym, ważnym zabiegiem pielęgnacyjnym jest ogławianie papryki, czyli pozbawianie jej wierzchołka wzrostu. W tym celu trzeba odłamać lub przyciąć górną część łodygi - na wysokości około 3-go liścia - wraz z końcem lipca. To spowoduje, że papryka nie wyczerpie sił do wypuszczania kolejnych kwiatów i liści, a będzie szybciej rozwijać uformowane już owoce.
Zbiory papryki
Zbiory papryki należy przeprowadzać sukcesywnie, w miarę dojrzewania owoców. Papryk dojrzałych nie zostawia się na roślinie zbyt długo, gdyż w ten sposób ograniczony zostanie wzrost pozostałych, jeszcze zielonych owoców. Krzewy papryki, które owocują postawia się w ogrodzie do pierwszych mrozów. Resztki roślin wyrzuca się do śmieci, jednak nie na kompostownik. Dzięki temu można uniknąć rozprzestrzeniania się ewentualnych chorób.
Papryka jest warzywem ciepłolubnym - w czasie chłodnej, deszczowej pogody marnieje. W Polskim klimacie do uprawy papryki w gruncie należy się dobrze przygotować, aby w maksymalny sposób wykorzystać najcieplejsze dni. Więcej cennych porad na temat uprawy papryki w gruncie znajduje się na http://www.ogarnijogrod.pl.
Napisz komentarz
Komentarze