Sezon na dynię w pełni. Nie zawsze to warzywo w Polsce było tak popularne jak teraz. Były czasy, kiedy nie jadało się go powszechnie, a cenione były tylko pestki. To się jednak zmieniło i dziś dynia ma już swoje stałe miejsce na polskich stołach.
Problemem jednak jest to, że nadal wiele osób wykorzystuje dynie tylko do robienia zup i kremów. Tymczasem możliwości jest znacznie więcej.
Giuwecz
Składniki:
60 dag wołowiny,
1 kg różnych warzyw: cebula, dynia, marchew, por, fasola, kapusta, papryka, pomidory,
2 łyżki tłuszczu,
kilka orzechów,
sól i pieprz.
Wykonanie: mięso umyć, pokroić jak na gulasz, obrumienić na tłuszczu. Następnie dodaje się zarumienioną cebulę i podlewa wodą. Po jakimś czasie dodaje się pokrojoną dynię, marchew, por, fasolkę, kapustę, paprykę. Pomidory lądują w garnku na końcu.
Na koniec danie doprawia się solą i pieprzem i dodaje drobno posiekane orzechy włoskie. Gdy wszystkie warzywa są miękkie, giuwecz zapieka się w piekarniku.
Podawać z chlebem, makaronem lub ryżem.
CZYTAJ TEŻ: Gmina Międzyrzec Podlaski wyłącza oświetlenie w ramach oszczędności
Zupa z dyni z imbirem
Składniki:
1 kg dyni Hokkaido,
1,5 litra bulionu warzywnego,
3 cebule szalotki,
kawałek korzenia imbiru,
kilka ząbków czosnku,
1 łyżka miodu,
150 ml śmietanki 30 proc.,
1 łyżeczka mielonego kminku,
1 łyżeczka słodkiej wędzonej papryki,
sól, pieprz, oliwa.
Wykonanie: dynie pokroić w ćwiartki i usunąć pestki. Posmarowaną oliwą lub olejem ułożyć skórką do góry i piec pół godziny w temperaturze 200 stopni Celsjusza.
Gdy wystygnie należy warzywo pokroić, a na patelni usmażyć posiekane szalotki, imbir i czosnek, posolić, doprawić kminkiem. Wszystko razem z dynią ląduje w garnku. Dodaje się bulion i gotuje około 20 minut. Po tym czasie zupę się miksuje i dodaje śmietankę, miód, paprykę. Całość trzeba ponownie zagotować.
Frytki z dyni
Składniki:
dynia,
sól, pieprz,
oliwa z oliwek.
Wykonanie: dynię obrać, usunąć miąższ z pestkami i pokroić w słupki. Warzywo miesza się w misce z oliwą i przyprawami. Następnie słupki układa się w piekarniku. Należy je piec 15 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Co kilka minut można zamieszać.
Na koniec dynię posypuje się np. ziołami prowansalskimi. Można podawać z sosem czosnkowym lub paprykowym.
CZYTAJ TAKŻE: Miasto nie skorzysta z 8 mln zł od rządu na modernizację trzech ulic
Racuchy z dyni
Składniki:
1 kg dyni,
1 szklanka mąki kukurydzianej,
1 szklanka mleka,
2 jaja,
4 łyżki śmietany,
4 łyżki masła,
szczypta sody.
Wykonanie: obraną dynię ściera się na grubej tarce i miesza ze wszystkimi składnikami. Taką masę smaży się na patelni, aż placki będą złote. Rauchy można podawać z miodem.
Tarta z dynią i morelami
Składniki:
30 dag mąki,
20 dag masła,
2 żółtka,
10 dag cukru pudru.
15 dag dyni,
2 jabłka,
4 morele,
cukier i cynamon.
Wykonanie: z cukru pudru, mąki, jajek, masła ukręcić ciasto. Należy je wstawić do lodówki, żeby się schłodziło. Dwie warstwy trzeba rozwałkować i ułożyć w foremce na tartę. Spód ciasta koniecznie trzeba nakłuć.
Przykryte folią aluminiową należy piec 10 minut w temperaturze 190 stopni Celsjusza. Następnie na ciasto układa się przesmażone dynie, jabłka i morele doprawione cukrem i cynamonem. Piecze się, aż składniki będą miękkie.
Smacznego!
Przeczytaj też:
Odczuwana inflacja wynosi 27, a nie 17 procent
Składasz wniosek o dodatek węglowy, zapłacisz karę za śmieci?
Seniorzy zapraszają na wyjątkowe wieczory teatralne
Policjanci odnaleźli zaginionego nastolatka
Nie żyje Andrzej Lipowiecki. To on założył Prochownię Terespol
Napisz komentarz
Komentarze