Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
środa, 16 kwietnia 2025 03:51
Reklama
Reklama baner reklamowy word biała podlaska

Sprawdź te przepisy i zagłosuj na nasze gospodynie!

Panie z Koła Gospodyń Wiejskich w Rossoszu podzieliły się swoimi przepisami dań, które biorą udział w ogólnopolskim konkursie. Jeśli posmakują Wam te przysmaki, nie zapomnijcie zagłosować na KGW Rossosz. Podpowiadamy, jak to zrobić.
Sprawdź te przepisy i zagłosuj na nasze gospodynie!
Panie z Koła Gospodyń Wiejskich w Rossoszu liczą na nasze głosy. Ugotowały pyszne dania, a teraz my możemy im pomóc wygrać konkurs i zgarnąć 6 000 zł

Autor: archiwum

Na You Tube został opublikowany film konkursowy, na którym można obejrzeć, jak członkinie KGW w Rossoszu przygotowują dania z drobiu. To jeden z etapów konkursu „Z mięsem drobiowym przez pokolenia", który organizuje Stowarzyszenie Innowatorów Wsi. Nasze gospodynie wygrały etap wojewódzki i jako jedyne z Lubelszczyzny mierzą się z kołami gospodyń wiejskich z całej Polski. Czy będą mistrzyniami dań z drobiu? KGW w Rossoszu powalczy o nasze głosy!

Reklama

Wspólne gotowanie odbyło się 27 stycznia w Gminnym Ośrodku Kultury w Rossoszu. Panie sporządziły krupnik na podrobach oraz kaczkę pieczoną z majerankiem podaną z pierożkami z jabłkami i cynamonem. Teraz ruch należy do nas, bo – jak informuje organizator konkursu – o wygranej zadecydują widzowie. 

Jak oddać głos?

Filmy konkursowe w ramach projektu: „Z mięsem drobiowym przez pokolenia” zostały opublikowane na stronie www.przezpokolenia.pl w zakładce „Filmy” oraz na kanale You Tube. Liczy się liczba wyświetleń do 30 maja 2023 r. do godz. 12:00. 

Zagłosować można również, udostępniając facebookowy post Stowarzyszenia Innowatorów Wsi z filmem na swojej tablicy.

Przepisy na dania przygotowane przez KGW w Rossoszu:

Krupnik na podrobach (składniki na 8–10 porcji): 

  • 800 g żołądków drobiowych, 
  • 2 l wody,
  • 4 ziemniaki,
  • 2 marchewki,
  • 1 pietruszka,
  • 1 mały seler,
  • 1 por,
  • 1/2 szklanki kaszy jęczmiennej (grubej), 
  • liść laurowy, 
  • ziele angielskie, 
  • majeranek, 
  • sól, 
  • pieprz, 
  • natka pietruszki drobno pokrojona.

Sposób przyrządzenia:

W garnku zagotowujemy wodę. Wkładamy umyte i pokrojone drobniej żołądki drobiowe, które należy zagotować, a następnie odszumować. Wywar gotujemy do miękkości składników. Do ugotowanych żołądków dodajemy ziele angielskie, liść laurowy oraz pokrojone warzywa, a także kaszę. Wszystko gotujemy do miękkości. Następnie podlewamy wrzącą wodą (około litra) i zagotowujemy. Na koniec dodajemy przyprawy: sól, pieprz i jako ostatni majeranek (roztarty w dłoniach). Posypujemy drobno pokrojoną natką pietruszki. 

Kaczka pieczona z majerankiem podana z pierożkami z jabłkami i cynamonem 

Składniki na 4–5 porcji: 

  • 1,5 kg tusza kaczki,
  • 2 łyżki oleju,
  • 2 łyżeczki majeranku,
  • 1 łyżeczka soli.

Składniki na pierożki: 

  • 1/2 szklanki mąki,
  • 1 szklanka ciepłej wody,
  • 3 łyżki oleju,
  • szczypta soli,
  • 4–5 jabłek,
  • cynamon.
Kaczka pieczona z majerankiem podana z pierożkami z jabłkami i cynamonem. Fot. nadesłane

Sposób przyrządzenia:

Kaczkę myjemy i osuszamy. Przygotowujemy marynatę: siekamy czosnek, sól, dokładnie ucieramy, następnie dodajemy majeranek, olej i wszystko mieszamy. Nacieramy dokładnie kaczkę i wstawiamy na noc do lodówki. Następnie wkładamy kaczkę do rękawa i pieczemy w temperaturze 200 ̊C przez około 30 minut. Zmniejszamy temperaturę do 180 ̊C i pieczemy jeszcze przez 1,5 godziny. Gorące mięso porcjujemy i podajemy z pierożkami. Przygotowanie pierożków zaczynamy od zagniecenia ciasta z mąki, ciepłej wody, oleju i soli. Następnie wałkujemy ciasto na podsypanej mąką stolnicy i wycinamy szklanką krążki. Jabłka obieramy i kroimy w kostkę, mieszamy z cynamonem. Nakładamy nadzienie i zlepiamy pierogi. Gotujemy w osolonej wodzie 5 minut od wypłynięcia. 

CZYTAJ TEŻ: 

Reklama

Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Komentarze

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama