Na You Tube został opublikowany film konkursowy, na którym można obejrzeć, jak członkinie KGW w Rossoszu przygotowują dania z drobiu. To jeden z etapów konkursu „Z mięsem drobiowym przez pokolenia", który organizuje Stowarzyszenie Innowatorów Wsi. Nasze gospodynie wygrały etap wojewódzki i jako jedyne z Lubelszczyzny mierzą się z kołami gospodyń wiejskich z całej Polski. Czy będą mistrzyniami dań z drobiu? KGW w Rossoszu powalczy o nasze głosy!
Wspólne gotowanie odbyło się 27 stycznia w Gminnym Ośrodku Kultury w Rossoszu. Panie sporządziły krupnik na podrobach oraz kaczkę pieczoną z majerankiem podaną z pierożkami z jabłkami i cynamonem. Teraz ruch należy do nas, bo – jak informuje organizator konkursu – o wygranej zadecydują widzowie.
Jak oddać głos?
Filmy konkursowe w ramach projektu: „Z mięsem drobiowym przez pokolenia” zostały opublikowane na stronie www.przezpokolenia.pl w zakładce „Filmy” oraz na kanale You Tube. Liczy się liczba wyświetleń do 30 maja 2023 r. do godz. 12:00.
Zagłosować można również, udostępniając facebookowy post Stowarzyszenia Innowatorów Wsi z filmem na swojej tablicy.
Przepisy na dania przygotowane przez KGW w Rossoszu:
Krupnik na podrobach (składniki na 8–10 porcji):
- 800 g żołądków drobiowych,
- 2 l wody,
- 4 ziemniaki,
- 2 marchewki,
- 1 pietruszka,
- 1 mały seler,
- 1 por,
- 1/2 szklanki kaszy jęczmiennej (grubej),
- liść laurowy,
- ziele angielskie,
- majeranek,
- sól,
- pieprz,
- natka pietruszki drobno pokrojona.
Sposób przyrządzenia:
W garnku zagotowujemy wodę. Wkładamy umyte i pokrojone drobniej żołądki drobiowe, które należy zagotować, a następnie odszumować. Wywar gotujemy do miękkości składników. Do ugotowanych żołądków dodajemy ziele angielskie, liść laurowy oraz pokrojone warzywa, a także kaszę. Wszystko gotujemy do miękkości. Następnie podlewamy wrzącą wodą (około litra) i zagotowujemy. Na koniec dodajemy przyprawy: sól, pieprz i jako ostatni majeranek (roztarty w dłoniach). Posypujemy drobno pokrojoną natką pietruszki.
Kaczka pieczona z majerankiem podana z pierożkami z jabłkami i cynamonem
Składniki na 4–5 porcji:
- 1,5 kg tusza kaczki,
- 2 łyżki oleju,
- 2 łyżeczki majeranku,
- 1 łyżeczka soli.
Składniki na pierożki:
- 1/2 szklanki mąki,
- 1 szklanka ciepłej wody,
- 3 łyżki oleju,
- szczypta soli,
- 4–5 jabłek,
- cynamon.
Sposób przyrządzenia:
Kaczkę myjemy i osuszamy. Przygotowujemy marynatę: siekamy czosnek, sól, dokładnie ucieramy, następnie dodajemy majeranek, olej i wszystko mieszamy. Nacieramy dokładnie kaczkę i wstawiamy na noc do lodówki. Następnie wkładamy kaczkę do rękawa i pieczemy w temperaturze 200 ̊C przez około 30 minut. Zmniejszamy temperaturę do 180 ̊C i pieczemy jeszcze przez 1,5 godziny. Gorące mięso porcjujemy i podajemy z pierożkami. Przygotowanie pierożków zaczynamy od zagniecenia ciasta z mąki, ciepłej wody, oleju i soli. Następnie wałkujemy ciasto na podsypanej mąką stolnicy i wycinamy szklanką krążki. Jabłka obieramy i kroimy w kostkę, mieszamy z cynamonem. Nakładamy nadzienie i zlepiamy pierogi. Gotujemy w osolonej wodzie 5 minut od wypłynięcia.
CZYTAJ TEŻ:
- ZPiT Podlasie zaprezentuje najpiękniejsze melodie oraz tańce regionu
- To będzie bluesowa jazda bez trzymanki! Biała Blues Festival już 21 maja
- Spłonął drewniany budynek SPA w Dworze Droblin
- Nowe wydanie Słowa Podlasia już gotowe! Sprawdźcie, o czym piszemy
- Przemyt papierosów wartych 3,7 mln złotych udaremniony w Koroszczynie!
Napisz komentarz
Komentarze