Dieta keto jest dobra tylko na odchudzanie
To MIT. Chociaż dieta ketogeniczna jest znana głównie jako skuteczny sposób na redukcję wagi, to jej zastosowanie jest znacznie szersze. Pierwotnie była stosowana podczas leczenia padaczki u dzieci i nadal jest zalecana przy niektórych schorzeniach neurologicznych, takich jak choroba Parkinsona czy Alzheimera.
Warto podkreślić, że dieta keto pomaga również utrzymać stały poziom cukru we krwi, dlatego może być dobrym wyborem dla osób z insulinoopornością lub cukrzycą typu 2.
Tłuszcze spalają tłuszcze
To FAKT. Podczas diety ketogenicznej organizm wchodzi w stan ketozy, w którym zamiast glukozy zaczyna wykorzystywać tłuszcze jako główne źródło energii. Dlatego głównym składnikiem pokarmowym są właśnie tłuszcze, a rola węglowodanów zostaje zmarginalizowana. Oczywiście najważniejsze jest to, aby dostarczać organizmowi zdrowych tłuszczów, takich jak oliwa z oliwek, awokado, orzechy czy tłuste ryby. Za to należy unikać przetworzonych produktów bogatych w tłuszcze trans.
Dlatego faktycznie tłuszcze pomagają w redukcji tkanki tłuszczowej. Samodzielne żywienie zgodne z dietą keto jest trudne, dlatego znacznie częściej wybierane są w tym celu cateringi dietetyczne, np. Zdrowy Catering. Oferta dostępna jest dla klientów na Podlasiu, jak i w innych rejonach Polski – zarówno w Białymstoku – https://www.zdrowycatering.pl/tani-catering-dietetyczny/bialystok/, jak i w Poznaniu, w Gdańsku, w Warszawie czy w Krakowie – https://www.zdrowycatering.pl/tani-catering-dietetyczny/krakow/.
Na początku diety keto możesz czuć się gorzej
To FAKT. Przejście na dietę keto może wiązać się z tak zwanym efektem „grypy keto”. Jest to niestety dość częsty stan, w którym organizm potrzebuje chwili na to, aby przestawić się na wykorzystywanie tłuszczów jako głównego źródła energii. W pierwszych 7-14 dniach stosowania diety keto możesz odczuwać:
- zmęczenie,
- bóle głowy,
- drażliwość i wahania nastroju,
- nudności.
Aby złagodzić objawy, warto pić dużo wody, zwiększyć spożycie elektrolitów oraz stopniowo zmniejszać ilość węglowodanów, zamiast robić to drastycznie.
Dieta keto jest dla każdego
To MIT. Dieta ketogeniczna może zapewnić liczne korzyści zdrowotne, ale nie jest odpowiednia dla wszystkich. Powinny zrezygnować z niej szczególnie kobiety w ciąży, matki karmiące piersią, osoby z chorobami wątroby, nerek lub serca. Tak naprawdę najlepiej po prostu wcześniej wykonać rutynowe badania morfologiczne i skonsultować decyzję o zmianie diety z internistą, a później z dietetykiem.
To jedzenie głównie mięsa
To również MIT. Chociaż dieta ketogeniczna zakłada spożywanie większej ilości tłuszczów, nie oznacza to, że musisz jeść wyłącznie mięso. Najlepiej sięgać po zróżnicowane źródła tłuszczów np. awokado, oleje roślinne, orzechy, nasiona, a także nabiał, ryby czy jaja oraz warzywa typu brokuły, szpinak czy kalafior.