Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
poniedziałek, 25 listopada 2024 20:56
Reklama
Reklama

Anna Szpura

Anna Szpura od lat aktywnie działa na rzecz promocji kultury wschodniej Polski, szczególnie jeśli chodzi o walory kulinarne. Z zawodu jest inżynierem, ukończyła również kulturoznawstwo.
Anna Szpura

Prowadzi Koło Gospodyń Wiejskich "Korniczanki",  a także warsztaty kulinarne m.in. od dwóch lat pokazy wytwarzania sękacza, w których chętnie biorą udział miłośnicy kuchni. Jest również pasjonatką rękodzieła artystycznego i prowadzi własną pasiekę. Od piętnastu lat zajmuje się odtwarzaniem starych i zapomnianych zwyczajów kulinarnych na terenie gminy Stara Kornica.

W 2014 roku otrzymała Perłę Kulinarną za korowaj weselny, jest laureatką honorowej nagrody Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego "Klucz do polskiej spiżarni" w 2016 roku, laur marszałka województwa mazowieckiego za najlepszy produkt żywnościowy w kategorii "Miody", ponad dziesięciokrotnie była laureatką konkursu "Smaki Regionu" województwa mazowieckiego. W 2015 jej projekt kulinarny otrzymał wyróżnienie Fundacji Demokracji Lokalnej, dwa razy była również zwyciężczynią w konkursie "Korowaj mielnicki" i wiele wiele innych.

Od dziecka gotowanie było jej pasją, a umiejętności przekazały jej mama i babcia. W rodzinnym domu Anny Szpury wiele czasu poświęcano na wspólne gotowanie, a już jako uczennica podstawówki potrafiła przygotować pełnowymiarowy obiad. Jej specjalnością jest korowaj, czyli tradycyjny obrzędowy wypiek w tradycji wschodniej. Jej korowaje wraz z całym odtworzonym procesem wypieku, jeżdżą po całym świecie na przeróżne wystawy i konkursy m.in. do Francji, Gruzji i Szkocji.

Anna Szpura jest autorką i współautorką wielu publikacji kulinarnych, od kilku lat pisze artykuły do "Pisma Folkowego" na temat tradycji kuchni wschodniej Polski i naszych sąsiadów m.in. Litwy i Białorusi. Dziesięć produktów wprowadziła na listę produktów tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi.  Na domowym stole Anny Szpury goszczą najczęściej pierogi, do ulubionych należą te pieczone z bobem. Jest wszechstronnie utalentowana, bo oprócz kulinariów interesuje się, jak sama przyznaje kulturą i życiem związanym z polską wsią. 

Aby zagłosować na Annę Szpurę należy wyciąć kupon z aktualnego numeru Słowa Podlasia lub wysłać SMS o treści SGK.6 na numer 7248 (Koszt 2,46 zł z VAT za SMS)


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Komentarze

Reklama
Reklama
KOMENTARZE
Autor komentarza: chyży rój prawdziwyTreść komentarza: "dlatego, że" nieuku.Data dodania komentarza: 25.11.2024, 13:43Źródło komentarza: Kierowała po alkoholu. Uderzyła w busaAutor komentarza: EwaTreść komentarza: Dokładnie mam tak samo 160 zł/ miesiąc przy 3 osobowej rodzinie tylko dlatego że dbamy o higienę i czystość .Data dodania komentarza: 25.11.2024, 09:27Źródło komentarza: Biała Podlaska. Podwyżka o 100 proc. za odbiór śmieci?Autor komentarza: MamaTreść komentarza: Czy ktoś wie jak idą prace nad żłobkiem? Czy od września będzie można posłać dziecko do żłobka? Kiedy zacznie się rekrutacja i do kogo się zgłaszać?Data dodania komentarza: 24.11.2024, 19:48Źródło komentarza: Gmina Międzyrzec Podlaski. Powstanie żłobek i przedszkoleAutor komentarza: Dajcie SpokójTreść komentarza: Taaa specjalny zespół od naganiania spragnionych wolności ludzi do głosowania na prezydenta konkretnej partii "bo inaczej nie zorganizujemy czytania ustawy, bo nam się wydaje że obecny prezydent odrzuci" Śmiech na sali.Data dodania komentarza: 21.11.2024, 18:02Źródło komentarza: Bliżej legalizacji marihuany w Polsce? Zajmą się tym Petru i JachiraAutor komentarza: c ytTreść komentarza: A krowy? Szczepić krowy, są większe od psa i kota. To o wiele więcej obywatela, na statystyczny przypadek zakaźny. Przyznajcie się, nie zrzucaliście kostek, na Stado?Data dodania komentarza: 21.11.2024, 16:57Źródło komentarza: Wścieklizna w natarciu. Wykryto ją u domowego psa i krowy
Reklama
Reklama