Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
niedziela, 17 listopada 2024 16:31
Reklama
Reklama

Czystość to jedna z głównych trosk w każdej restauracji. Jak o nią zadbać?

Możemy utyskiwać na ilość formalności, jakie trzeba załatwić otwierając dowolny lokal. Gastronomii nie sposób jednak traktować podobnie jak wielu innych dziedzin handlu czy usług – zaniedbania w obszarze bezpieczeństwa sanitarnego stanowią wszak bezpośrednie zagrożenie dla konsumentów. Możemy być pewni, że wieść o nim rozniesie się po okolicy lotem błyskawicy, zwłaszcza w dobie mediów społecznościowych. Może to być problem nie mniejszy, niż zastrzeżenia sanepidu. Uniknijmy więc jednego i drugiego.
Czystość to jedna z głównych trosk w każdej restauracji. Jak o nią zadbać?

Kiedy może pojawić się u nas sanepid? Jakie mogą być konsekwencje?

Zazwyczaj kontrola jest zapowiedziana i może odbyć się najwcześniej siedem dni od momentu doręczenia zawiadomienia. Powinna być prowadzona w obecności właściciela lokalu bądź upoważnionej osoby przez niego wyznaczonej. Sytuacja zmienia się jednak, kiedy stwierdzone zostanie bezpośrednie zagrożenie zdrowia, życia lub środowiska naturalnego. Wówczas inspektorzy mogą odwiedzić nas w dowolnym momencie i przeprowadzić kontrolę mimo nieobecności osób zarządzających lokalem. Doręczywszy upoważnienie i okazawszy legitymację służbową, mają prawo zajrzeć w każdy kąt i do każdego urządzenia oraz do środków transportu.

W zakresie ich uprawnień jest ponadto przesłuchiwanie pracowników i weryfikacja ich znajomości przepisów sanitarnych oraz pobieranie próbek do badań i sprawdzenie dokumentów. Mogą żądać udostępnienia wszelkich danych. Należy pamiętać, że odmowa, a także niewpuszczenie kontrolera czy utrudnianie mu czynności w inny sposób zagrożone jest karą grzywny, aresztu lub ograniczenia wolności.

Odpowiedzialność za wszelkie uchybienia, niezależnie od tego, kto jest ich winien, spada na właściciela lokalu. W razie mniej poważnych nieprawidłowości otrzyma on mandat w wysokości do 500 zł. Jeśli ponowna kontrola (po siedmiu dniach) wykaże, że nie zostają one usunięte, będzie on wyższy. W przypadku poważniejszych zagrożeń ryzykujemy grzywnę i inne wspomniane już kary. Urzędnicy mogą też nakazać remont. Jeśli zaś stwierdzą, że dana działalność zagraża zdrowiu lub życiu, mają prawo natychmiast zamknąć lokal. Restaurator, u którego wykryto nieprawidłowości, poniesie też koszty kontroli.

Zadbaj o odpowiednie procedury i wyposażenie, a nie będziesz obawiał się kontroli

Nie ma tu miejsca na przypadek – należy wyznaczyć konkretne czynności, które wykonywane będą w trakcie pracy, po jej zakończeniu danego dnia, a także okresowo. Regularne czyszczenie zarówno pomieszczeń, jak i stołów i innych przestrzeni roboczych, a także narzędzi i urządzeń to jedno z najważniejszych zadań. Uwagi wymagają też wszelkiego rodzaju naczynia. Już dawno minęły jednak czasy pracowników cierpliwie myjących góry talerzy. Jednym z wymogów sanitarnych jest dziś posiadanie gotowej do użytku zmywarki gastronomicznej z funkcją wyparzania. O tym, jak duży jest dziś ich wybór, można przekonać się np. przeglądają ofertę firmy Resto Quality. Warto zadbać o dobranie urządzenia ściśle odpowiadającego potrzebom konkretnej kuchni. Taka inwestycja to znacząca oszczędność energii, wody i czasu.

Czystość to jedno. Kolejne istotne zadanie, to właściwe gospodarowanie zasobami magazynowymi, alby wyeliminować ryzyko sięgania po przeterminowane lub przechowywane w niewłaściwych warunkach. To istotne zarówno z punktu widzenia bezpieczeństwa, jak i ekonomii – warto więc opracowywać stosowne procedury.


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Komentarze

Reklama
Reklama
KOMENTARZE
Autor komentarza: AlezTreść komentarza: Jest rondo o tej nazwie,i napewno pomnik koło PKS.Jest tam chyba jakiś murek z tablicą fundatorów owego pomnika.Polecam przeczytać,a zaskoczenia nie będzie.Data dodania komentarza: 15.11.2024, 10:37Źródło komentarza: Miasto zarządza ulicą od roku. Nazwy nie nadało, choć dawno ma zgodęAutor komentarza: Żeliwny EdekTreść komentarza: A co tam z collegium tumanum? Michałek już trzęsie gaciami?Data dodania komentarza: 15.11.2024, 10:19Źródło komentarza: Kto na prezydenta? Szymon Hołownia ogłosił start w wyborachAutor komentarza: M1Treść komentarza: Fajnie by było jeszcze jakby w weekendy czyli piątek-niedziela komunikacja była darmowa.Data dodania komentarza: 14.11.2024, 20:14Źródło komentarza: Panele już zamontowane. MZK będzie produkować prądAutor komentarza: Do kościołaTreść komentarza: 49 lat i po alkoholu ? To takie stare baby piją i po pijanemu jeżdżą ? Staruszka 49 lat powinna nałożyć chustkę i do kościoła pójść , ewentualnie moherowy beret i na pieśni do koła gospodyń wiejskich . Do czego to doszło aby w takim wieku babuszki rozbijały się po pijanemu ???? Rozumiem młode ładne zgrabne laski w wieku 25-35 lat ale stare babki 49 lat to różaniec i do kosciółkaData dodania komentarza: 14.11.2024, 17:28Źródło komentarza: Kierowała po alkoholu. Uderzyła w busaAutor komentarza: c ytTreść komentarza: Redakcja puszcza, jak widać, Osoby klocki. I 6-ściu czytaczy, klikło nawet. A o co kaman?Data dodania komentarza: 14.11.2024, 08:39Źródło komentarza: Wieczornica w Zespole Szkół Muzycznych
Reklama
Reklama