KGW w Rozwadówce powstało w 1959 r. Przez lata prężnie działało pod przewodnictwem różnych pań. W 2019 r. koło zostało wpisane do Krajowego Rejestru Kół Gospodyń Wiejskich pod nazwą KGW "Rozwadowianka". – Dzięki temu możemy starać się o różnego rodzaju dofinansowania unijne – mówi przewodnicząca koła, Małgorzata Skrzyńska.
Obecnie w kole jest 39 pań w różnym wieku.
– Siedzibą naszego koła jest Remiza Ochotniczej Straży Pożarnej w Rozwadówce, w której mamy wypożyczalnię naczyń na 120 osób. Celem naszej działalności jest dbanie o naszą wieś. Chętnie bierzemy udział w pracach społecznych. Staramy się również integrować mieszkańców poprzez organizowanie imprez okolicznościowych, spotkań rodzinnych, wycieczek, festynów , sprzątanie świata z dziećmi. Bierzemy też udział w różnych konkursach, warsztatach i imprezach charytatywnych – opowiada przewodnicząca koła.
KGW "Rozwadowianka" w 2022 r. w konkursie na najpiękniejszy tradycyjny wieniec dożynkowy zajęło pierwsze miejsce na dożynkach gminnych w konkursie na najpiękniejszy tradycyjny wieniec dożynkowy. Na szczeblu powiatowych otrzymało zaś wyróżnienie.
Ryba w galarecie
Składniki:
2 płaty ryby dorsz (pokroić obsypać solą i pieprzem)
Rybę otoczyć w mące ziemniaczanej, usmażyć na złoty kolor w rozgrzanym oleju. Zostawić do wystygnięcia.
Zalewa:
3 szkl. wody
0.5 szkl. octu
0.5 szkl. cukru
1 cebula (pokroić w krążki)
4 ziela angielskie
4 liście laurowe
1 łyżka soli
Wszystko gotować ok. 5 min.
6 łyżeczek żelatyny rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody i wymieszać z zalewą. Ostudzoną zalewą zalać rybę.
Orzeszki
Składniki:
2 jajka
0.5 szkl. cukru
1 margaryna
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka octu
4 szkl. mąki
Wszystkie składniki zagnieść i wyrobić ciasto na masę.
Metalowe foremki wylepiać ciastem i piec w 180 stopniach do uzyskania złotego koloru.
Masa:
1.5 szkl. cukru
1 margaryna
12 łyżek wody
3 łyżki kakao
25 dkg mleka w proszku
Margarynę, cukier, wodę, kakao zagotować. Ostudzić i wymieszać z mlekiem w proszku. Odstawić do zgęstnienia. Gotową masą nadziewać połówki orzeszków i składać. Na końcu można posypać cukrem pudrem.
Śledzie z gorczycą
Składniki:
O,5 kg filetów śledziowych
2 łyżki cukru
1 /3 szkl. oleju
1/4 szkl. octu
4 łyżki koncentratu pomidorowego
30 dkg cebuli
6 ziarenek ziela angielskiego
4 listki laurowe
1 łyżka gorczycy
Płaty śledziowe moczyć w zimnej wodzie 4 godziny.
Cebulę pokrojoną w półpaski zeszklić na oleju, dodać cukier, chwilę smażyć. Wlać ocet dodać liść laurowy, ziele angielskie i koncentrat. Dusić kilkanaście minut, zdjąć z ognia wsypać gorczycę, wystudzić. Zimnym farszem przekładać śledzie. Najlepiej smakują na drugi dzień.
Uszka z grzybami
Składniki:
500 g suszonych grzybów(namoczyć na noc)
1 cebula
Olej, sól, pieprz
Grzyby obgotować ok. 2 godziny
Następnie wystudzić, odcisnąć i przekręcić przez maszynkę o grubych oczkach. Cebulę drobno posiekać podsmażyć na oleju, dodać grzyby. Dusić kilkanaście min, doprawić solą i pieprzem, ostudzić.
Ciasto:
250 ml wody (bardzo ciepłej)
100 g oleju
Szczypta soli
Ok. 4 szkl. mąki
Wszystkie składniki połączyć. Wyrobić elastyczne ciasto. Na stolicy podsypanej mąką rozwałkować cienki placek, wykrajając kółka o średnicy 4 cm. Na środek kłaść farsz i sklejać uszka. Gotować 2-3 minuty w osolonej wodzie z dodatkiem oleju.
Pierniczki z powidłami
Składniki:
1 kg mąki
8 żółtek
3 bialka
1,5 szkl cukru
3 łyżki kakao
400 g miodu
2 opakowania przyprawy do piernika
200 ml śmietany
3 łyżeczki sody
500 g powideł.
Miód i przyprawy zagotować, dodać masło rozpuścić i ostudzić. Sodę wymieszać ze śmietaną. Białka ubić na sztywno dodać cukier, żółtka, mąkę, kakao, masę miodową i śmietanę z sodą. Wymieszać odstawić na noc do lodówki. Rozwałkować wykrawać cienkie serduszka jedne posmarować powidłami położyć drugie i skleić. Piec 12-15 min. w 180 stopniach.
Lukier:
2 białka roztrzepać, dodać 2 szkl. cukru pudru, rozetrzeć na lukier. Smarować pierniki.
Czytaj też:
Napisz komentarz
Komentarze