Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
sobota, 28 grudnia 2024 12:52
Reklama
Reklama

Święta smacznie i kolorowo. Rozwiadowianki polecają swoje specjały na świąteczny stół

Święta Bożego Narodzenia to smak ryby, uszek czy barszczu czerwonego. To również zapach przyprawy do pierników, cynamonu i wanilii. Członkinie KGW "Rozwadowianka" w Rozwadówce polecają sprawdzone przepisy swych babć, aby nasze święta były smaczne, kolorowe i łatwe w przygotowaniu.
Członkinie KGW "Rozwadowianka" w Rozwadówce polecają sprawdzone przepisy swych babć, aby nasze święta były smaczne, kolorowe i łatwe w przygotowaniu

Autor: KGW "Rozwadowianka"

KGW w Rozwadówce powstało w 1959 r. Przez lata prężnie działało pod przewodnictwem różnych pań. W 2019 r. koło zostało wpisane do Krajowego Rejestru Kół Gospodyń Wiejskich pod nazwą KGW "Rozwadowianka". – Dzięki temu możemy starać się o różnego rodzaju dofinansowania unijne – mówi przewodnicząca koła, Małgorzata Skrzyńska.

Obecnie w kole jest 39 pań w różnym wieku. 

– Siedzibą naszego koła jest Remiza Ochotniczej Straży Pożarnej w Rozwadówce, w której mamy wypożyczalnię naczyń na 120 osób. Celem naszej działalności jest dbanie o naszą wieś. Chętnie bierzemy udział w pracach społecznych. Staramy się również integrować mieszkańców poprzez organizowanie imprez okolicznościowych, spotkań rodzinnych, wycieczek, festynów , sprzątanie świata z dziećmi. Bierzemy też udział w różnych konkursach, warsztatach i imprezach charytatywnych – opowiada przewodnicząca koła.

KGW "Rozwadowianka" w 2022 r. w konkursie na najpiękniejszy tradycyjny wieniec dożynkowy zajęło pierwsze miejsce na dożynkach gminnych w konkursie na najpiękniejszy tradycyjny wieniec dożynkowy. Na szczeblu powiatowych otrzymało zaś wyróżnienie.

Ryba w galarecie

 

Składniki:

2 płaty ryby dorsz (pokroić obsypać solą i pieprzem)

Rybę otoczyć w mące ziemniaczanej, usmażyć na złoty kolor w rozgrzanym oleju. Zostawić do wystygnięcia.

Zalewa:

3 szkl. wody

0.5 szkl. octu

0.5 szkl. cukru

1 cebula (pokroić w krążki)

4 ziela angielskie

4 liście laurowe

1 łyżka soli

Wszystko gotować ok. 5 min.

6 łyżeczek żelatyny rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody i wymieszać z zalewą. Ostudzoną zalewą zalać rybę.

Orzeszki
 

Składniki:

2 jajka

0.5 szkl. cukru

1 margaryna

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżeczka octu

4 szkl. mąki

Wszystkie składniki zagnieść i wyrobić ciasto na masę.

Metalowe foremki wylepiać ciastem i piec w 180 stopniach do uzyskania złotego koloru.

Masa:

1.5 szkl. cukru

1 margaryna

12 łyżek wody

3 łyżki kakao

25 dkg mleka w proszku

Margarynę, cukier, wodę, kakao zagotować. Ostudzić i wymieszać z mlekiem w proszku. Odstawić do zgęstnienia. Gotową masą nadziewać połówki orzeszków i składać. Na końcu można posypać cukrem pudrem.

Śledzie z gorczycą

 

Składniki:

O,5 kg filetów śledziowych

2 łyżki cukru

1 /3 szkl. oleju

1/4 szkl. octu

4 łyżki koncentratu pomidorowego

30 dkg cebuli

6 ziarenek ziela angielskiego

4 listki laurowe

1 łyżka gorczycy

Płaty śledziowe moczyć w zimnej wodzie 4 godziny.

Cebulę pokrojoną w półpaski zeszklić na oleju, dodać cukier, chwilę smażyć. Wlać ocet dodać liść laurowy, ziele angielskie i koncentrat. Dusić kilkanaście minut, zdjąć z ognia wsypać gorczycę, wystudzić. Zimnym farszem przekładać śledzie. Najlepiej smakują na drugi dzień.

Uszka z grzybami

 

Składniki:

500 g suszonych grzybów(namoczyć na noc)

1 cebula

Olej, sól, pieprz

Grzyby obgotować ok. 2 godziny

Następnie wystudzić, odcisnąć i przekręcić przez maszynkę o grubych oczkach. Cebulę drobno posiekać podsmażyć na oleju, dodać grzyby. Dusić kilkanaście min, doprawić solą i pieprzem, ostudzić.

Ciasto:

250 ml wody (bardzo ciepłej)

100 g oleju

Szczypta soli

Ok. 4 szkl. mąki

Wszystkie składniki połączyć. Wyrobić elastyczne ciasto. Na stolicy podsypanej mąką rozwałkować cienki placek, wykrajając kółka o średnicy 4 cm. Na środek kłaść farsz i sklejać uszka. Gotować 2-3 minuty w osolonej wodzie z dodatkiem oleju.

Pierniczki z powidłami

 

Składniki:

1 kg mąki

8 żółtek

3 bialka

1,5 szkl cukru

3 łyżki kakao

400 g miodu

2 opakowania przyprawy do piernika

200 ml śmietany

3 łyżeczki sody

500 g powideł.

Miód i przyprawy zagotować, dodać masło rozpuścić i ostudzić. Sodę wymieszać ze śmietaną. Białka ubić na sztywno dodać cukier, żółtka, mąkę, kakao, masę miodową i śmietanę z sodą. Wymieszać odstawić na noc do lodówki. Rozwałkować wykrawać cienkie serduszka jedne posmarować powidłami położyć drugie i skleić. Piec 12-15 min. w 180 stopniach.

Lukier:

2 białka roztrzepać, dodać 2 szkl. cukru pudru, rozetrzeć na lukier. Smarować pierniki.

 

Czytaj też:


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Komentarze

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama