W kolejnych spotkaniach z cyklu Smakuj Lubelskie w Radzyniu Podlaskim i Łukowie uczestniczyło kilkudziesięciu producentów, wytwórców żywności, przedstawicielek kół gospodyń wiejskich oraz miłośników lokalnych smaków z powiatu radzyńskiego i łukowskiego. Zdrowa żywność i bogactwo lokalnej kuchni to najmocniejsze argumenty w tworzeniu kulinarnych szlaków na terenie województwa lubelskiego, do czego przekonywali organizatorzy spotkań. - Piękno przyrody i wyjątkowa kuchnia to coś co wyróżnia Lubelszczyznę, dlatego chcemy, by były to dwa filary promocji naszego regionu. To wyjątkowe dziedzictwo, które trzeba wydobyć jest w tych małych ojczyznach, gminach, wioskach. Mam nadzieję, że te spotkania dadzą sygnał do działania w wielu środowiskach w regionie. Możecie liczyć na moje wsparcie. - zadeklarował Sławomir Sosnowski, marszałek województwa lubelskiego.
Podczas spotkań w Radzyniu (13 września) i Łukowie (14 września) uczestnicy mogli wysłuchać prelekcji specjalistów z całego województwa. O wartości szlaków kulinarnych na przykładzie Podkarpacia mówił Krzysztof Zieliński. Jak podkreślił, szlaki kulinarne to nie tylko miejsca, gdzie produkowana jest żywność, ale przede wszystkim tradycyjne smaki i ludzie tworzący i kultywujący regionalną kuchnię i zwyczaje. - To co robicie ma ogromny potencjał, tylko teraz chciejcie go wykorzystać. Zwykłe, regionalne pierogi mogą być mistrzostwem dla kogoś, kto pierwszy raz spotyka się z takimi smakami - podkreślał Zieliński.
Cały artykuł przeczytacie w najnowszym numerze i e-wydaniu Słowa Podlasia, nr 38
Napisz komentarz
Komentarze